2 csomag kakaós keksz
10 dkg olvasztott vaj
50 dkg mascarpone
50 dkg tehéntúró
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál citromlé
2-3 mokkáskanál vanília aroma
2 tojás
kb. 1 dl habtejszín
1 csomag zselatin fix
4-6 evőkanál porcukor (ki mennyire édesen szereti)
1 marék mazsola
1 kisebb tábla tortabevonó étcsokoládé
2-3 evőkanál tej, vagy 3 dkg vaj
tejszínhab a díszítéshez
A kekszet ledaráljuk annyira, hogy a finom szemcsék mellett maradjon egy kevés, durvább darabka is, majd összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Az egyik felét egy, az alján sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk. A mazsolát átmossuk, majd 5-10 percre vízbe áztatjuk, hogy kicsit puhuljon. Addig a túróból, a tejszínből (nem kell felverni!), a citromból, a cukorból, a mascarponéból, a vaníliából, a tojásból és a zselatin fixből krémes masszát keverünk (jó alaposan eldolgozzuk), amibe végül beleforgatjuk a mazsolát. A kapott masszát ráöntjük a tortaforma aljára simított kekszre, majd a keksz másik felével befedjük. A legtetejére összeolvasztjuk a tortabevonót a tejjel vagy a vajjal (mikróban tökéletes), és rácsurgatjuk a kekszre.
Egy napra hűtőbe tesszük, majd másnap óvatosan, közvetlenül a tálalás előtt levesszük a kapcsot. Addigra szépen összeáll és szeletelhető. Tejszínhabbal díszítjük.
4,6 cm oldalú szabályos ötszögekből és hatszögekből készûl.
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A megszokott módon először a tojás sárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom a vizet. és végül a tojás habját, meg a lisztet a sütőporral. 2. Mikor kicsit kihűl, megkenem őszi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGőz felett sűrű krémet fűzünk belőle, habverővel állandóan keverve. Miután kihűlt, 30 dkg vajjal habosra keverjük
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes