menu

Családireceptkönyv.hu

Túrótorta, szilva, gyömbér


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tortaalap:

215 g teljeskiőrlésű zabkeksz
110 g olvasztott vaj


Túrókrém:

600 g túró
3 tojássárgája
2 egész tojás
200 g krémsajt (Philadelphia vagy Equisa)
1 nagy citrom leve és lereszelt héja
160 g nádcukor


Szilvaragu:

2 cm-es darab gyömbér
500 g szilva (nálam már a fagyasztóból a nyári saját termés)
2 kávéskanál cukor
1/2 citrom leve
1 nagy evőkanál szilvalekvár
1/2 kk fahéj
1-2 löttyintésnyi vörösbor (elhagyható)

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk.
A kekszalaphoz a kekszet zacskóba tesszük, sodrófával morzsásra törjük, az olvasztott vajjal összekeverjük. Belenyomkodjuk a tortaformába, egy lapos aljú pohárral viszonylag tömörre nyomkodjuk.
A túrót habosra keverjük a cukorral, tojássárgákkal és egész tojásokkal, krémsajttal, citrommal és citromhéjjal.
A krémet az alapra halmozzuk, majd bő 1 órát sütjük. Lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
A szilvaraguhoz a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvát (nálam most ez fagyasztott volt) és a meghámozott lereszelt gyömbért feltesszük párolódni egy kevés cukorral és reszelt citromhéjjal, és citrom levével. Amikor megpárolódik a szilva, hozzáadunk 1 evőkanál szilvalekvárt és egy kis vörösbort, beforraljuk.
A kihűlt tortát a szilvaraguval tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A túrótorták azt a látszatot keltik, hogy baromi egészségesek, de persze ha jól megnézzük, ez nem igazán helytálló... Így van ez a mostanival is, hiszen a túrót friss sajtkrémmel (magyarul "Filadelfia") turbózzuk fel. Igazából a vajat és a tejfölt helyettesítettem ezzel a lépéssel, kicsit olyan, mintha egy túrótortát new yorki sajttortával kombinálnánk, és ízben is nagyon jól kijönnek egymással. Alapnak általában linzertésztát szoktam készíteni, viszont most a sajttortánál szokásos vajas-kekszes alappal sütöttem, ami sokkal könnyedebb hatást ad a tortának. (ötletért köszönet Piszkének) Összességében önmagában is finom, rettentően eteti magát, bár én azért kreáltam hozzá egy gyümölcsös ragut, chutney-t, ősz lévén szilvából. A gyömbér adta magát, remekül passzol a túrókrémhez, de készíthető fahéjas-szegfűszeges ízvilággal is.

Túrótorta, szilva, gyömbér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Csokolade-eper mousse torta
Avatar Zsuzsa Kedvelnék
Csokolade-eper mousse torta

Csokis piskota: 1. A feherjet felverjuk a 40g cukorral (eloszor cukor nelkul verjuk egy kicsit) 2. A sargajat felverjuk a 25g cukorral 3. A sargajat elolazitjuk egy kis feherjev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Lúdláb torta
Lúdláb torta

1.A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. 2.Egyhar...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Csokis  Nutella®-val töltött torta Lila Füge
Csokis Nutella®-val töltött torta Lila Füge

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tortaformát sütőpapírral bélelünk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másikban a vajat habosra kever...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Mascarponés pudingos epertorta
Mascarponés pudingos epertorta

Elkészítjük a tésztát: a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott, de nem meleg margarint és a sütőporral elkevert lisztet, végül a kemény ha...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk