menu

Családireceptkönyv.hu

Zöldséges brokkoligratin


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


800 g brokkoli
800 g burgonya
400 g sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
só, bors
2 babérlevél
diónyi vaj/margarin
80 g edami vagy trappista sajt
8-10 koktélparadicsom
Az öntethez:
30 g rizsliszt
2 tojás
2 dl tejszín
őrölt fehér bors
szerecsendió

Elkészítés:


1. A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát, sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A brokkolirózsákat forrásban lévő, enyhén sós, a fokhagymával és a babérlevelekkel ízesített vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe merítve lehűtjük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet.

2. A burgonyát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát rézsútos karikákra szeljük, mindkettőt bő hideg vízbe csúsztatjuk, kissé megsózzuk, és a forrástól számított 10 percig főzzük. Leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobb, tálalásra alkalmas, szemrevaló sütőtálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A burgonyát és a sárgarépát a sütőtálba terítjük, csinosan a tetejükre rendezzük a brokkolirózsákat.

4. Az öntethez simára keverjük a rizslisztet a tojásokkal, apránként beledolgozzuk a tejszínt, ízlés szerint sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egyenletesen a zöldségre öntjük. Tetejére reszeljük a sajtot, betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).

5. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a félbe-negyedbe vágott paradicsomokkal díszítjük, és hústalan egytálételként vagy hirtelen sült húsok, halak köreteként kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos:
Ha mélyhűtött brokkoliból készítjük, felengedés nélkül dobjuk a forró vízbe, a többi ugyanaz.

Változatok:
Néhány szelet hússal gazdagítva remek egytálétel válik belőle: személyenként 2 vékony szelet kicsontozott karajt vagy félbevágott csirkemellfilét kissé kiverünk-elvékonyítunk, megszórunk sóval, borssal, fátyolnyi liszttel, és kevés olajban mindkét oldalukat elősütjük (2-2 perc). A sütőtálba fektetjük őket, beterítjük a zöldséggel, a többi ugyanaz. Könnyű, ízletes vendégváró!

Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé

A zöld különféle árnyalataiban pompázó, kócos-rendetlen üstökű, mediterrán származású brokkoli igénytelensége és magas kálcium tartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva, salátának, savanyúságnak, felfújtnak, levesnek, köretnek vagy rakottasnak egyaránt finom.

Zöldséges brokkoligratin

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Pörkölt gyümölcsből
Pörkölt gyümölcsből

1. A hagymát finomra darabolom, ezt teszem a fokhagymával is. 2. Kikeverem a barbecue-szószt: a fűszerek felét összedolgozom a paradicsompürével és juharsziruppal, mustárral, ba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tepsis burgonya almával és mézzel
Tepsis burgonya almával és mézzel

A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A tepsi alját kikenjük az olvasztott vajjal, majd szétosztjuk rajta a zöldségeket (az étolaj azért nem annyira jó, mert ol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Rakott brokkoli gombával
Rakott brokkoli gombával

Főzzük meg a brokkolit és a gombát, tegyünk a vízbe egy kevés sót. Öt perc főzés után szedjük ki a brokkolit, a gombát pedig 7 percig főzzük. Vigyázzunk, hogy a brokkoli ne főjön s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gnocchi kétféle sajttal, pármai sonkával és dióval
Gnocchi kétféle sajttal, pármai sonkával és dióval

Minden hozzávalót készítsünk elő, hogy majd mikor megfő a gnocchi, pillanatok alatt el tudjuk készíteni az ételt. A sajtokat reszeljük le, a sonkát szedjük szét szeletekre, a magva...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk