menu

Családireceptkönyv.hu

Csoda finom egyben sült sertéshús


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Színhúsból (combrészek, lapocka), személyenként 15 dkg, csontos húsrészekből: karaj, tarja, oldalas 18-20 dkg.
1-1,5 dkg só,
8 dkg zsír (oldalashoz, karajhoz nem is szükséges zsírt felhasználni),
kávéskanál ecet.
ízlés szerint 2 dkg vöröshagyma vagy egy cikk fokhagyma,
1 /2 kávéskanálnyi köménymag vagy jó késhegynyi törött bors.

Elkészítés:


Egybesütésre a legízletesebb, legomlósabb a lapocka és a combtő (schluss). A lapocka vásárlásánál hangsúlyozzuk, hogy egybesültet készítünk belőle, olyan darabot kérjünk, amely sütés után egyenletesen, szépen szeletelhető. Igen ízletes sült húst készíthetünk a lábszárhúsból is. A megmosott húst leszárítjuk.

Előre nem szabad a húst besózni.

A sütendő húst kávéskanálnyi ecettel bedörzsöljük (ettől szép világos lesz) és megfelelő nagyságú pecsenyesütőbe tesszük; közvetlenül sütés előtt egész felületét megsózzuk. A zsírt felhevítjük és ráöntjük vagy a sütőedényben forrósítjuk meg és a húst a forró zsírban minden oldalán hirtelen átpirítjuk.

A hús forgatására 2 fakanalat vagy fakanalat és lapátot használjunk.

Az előkészített húst mérsékelten forró sütőbe tesszük. A sütő hőfoka a hús minőségétől függ: fiatal, gyorsabban felpuhuló hús sütését forróbb sütőben végezzük, idősebb, nehezebben puhuló húst a mérsékeltebb hőfokú sütőbe tesszük. (Ha gázsütőt használunk, 10 perces teljes felső lángon való előmelegítés után, a húst a sütő alsó bordájára helyezett rácsra tesszük. 10 perc múlva állítjuk takarékalsóra a lángot, a hús felpuhulása után, felső lángon megpirítjuk a pecsenyét. Elektromos sütőben alsó, felső 3-as álláson, szintén 10 percig hevítjük a sütőt, a hús betevése után alsó 3-as, felső 2-es álláson sütjük, felpuhulás után, felső 3on pirítjuk meg.) A sütőbe betett húst 10 perc múlva saját zsírjával megöntözzük, körülbelül 1/2 dl forró vizet öntünk alá és saját levével 15 percenként öntözgetve sütjük, amíg felpuhul. Ha a víz elpárolgott és a zsírja sisteregni kezd, mindig öntsünk egy-egy kis forró vizet alá (sohase a húsra). Közben lapáttal, kanállal megforgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Kb. 35-40 perc múlva vékony próbatűvel (kötőtű) beleszúrunk, ha puhának érezzük a húst, a sütést befejezzük. A megsült hús felületén apró „izzadáscseppek” jelennek meg; ha tovább sütnénk, kiszáradna, rostos lenne. A megsült húst lefedjük és 6-8 percig már eloltott sütőben tartjuk, hogy az ízek átérjenek benne, majd a pecsenyéstálra helyezzük (a zsíros deszkát nehéz elmosni) és a húsrostok haladására merőlegesen, éles késsel 6 mm-es szeleteket vágva, felszeleteljük, lefedjük és forró víz fölé vagy a még meleg sütőbe tesszük. A pecsenyesütőben maradt „rozsdás” zsírhoz 1/2 dl forró vizet öntünk, jól átforraljuk, a pecsenyesütő oldalára tapadó részeket is belekaparjuk; így keletkezik a pecsenyelé vagy pecsenyemártás. A pecsenyemártást a hús alá öntjük és forrón tálaljuk. Ha sok pecsenyelevet kedvelünk, a sült hús zsírjába keverjünk parányi lisztet, késhegynyi paradicsompürét, kissé pirítsuk át és úgy öntsük fel, jól forraljuk át.

A hús sütését végezhetjük a tűzhely lapján, lefedve, lábasban is, a megpuhult húst fedő nélkül, zsírjában átpirítjuk. Amennyiben hagymával vagy fokhagymával fűszerezve sütjük a húst, a hagymát, fokhagymát pirítás előtt távolítsuk el a zsírból, mert megég és kellemetlen ízt ad a pecsenyemártásnak.

Így készül egybesütve a sertéskaraj is. Ehhez 75-80 dkg kicsontozott rövidkarajt veszünk.

Csoda finom egyben sült sertéshús

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
CSÍPŐS TARJA
CSÍPŐS TARJA

A tepsibe terítjük a vékonyra szeletelt húsokat. Mindegyiket bekenjük az Erős Pista és Piros arany keverékével, majd tejföllel is megkenjük. A tetejére jó vastagon rászórjuk a resz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Imre
Ravioli darált hússal
Ravioli darált hússal

1. Üsd a liszthez a tojásokat, tégy hozzá kevés sót, és alaposan gyúrd össze. Akkor jó, ha a tészta rugalmas és puha. Formázz belőle cipót, és fóliába csomagolva rakd a hűtőbe egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Csülök - Fokhagymás füstölt csülök - OK
Csülök - Fokhagymás füstölt csülök - OK

1. A főtt csülköt kicsontozzuk, majd a húst hosszúkás, vékony csíkokra vágjuk. 2. A tojást habosra verjük a tejjel (csülöklével), hozzáadjuk a lisztet, a megtisztított és leres...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Hentestokány
Hentestokány

A lapockát csíkokra, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra összezúzzuk. A füstölt angolszalonnát, gépsonkát és a meghámozott csemegeuborkát vékony me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk