menu

Családireceptkönyv.hu

Kelkáposztafőzelék


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



1,20 kelkáposzta,
30 dkg burgonya,
1/2 dkg só,
5 dkg zsír,
5 dkg liszt,
1-2 cikk fokhagyma,
késhegynyi törött bors,
1 csapott kávéskanál mozsárban szétdörzsölt köménymag,
1 liter csontlé vagy füstölt lé, vagy víz.

Elkészítés:


A megmosott kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a kelkáposztát előbb cikkekre, majd nagyobb kockákra vágjuk. Tél végén, amikor a kelkáposzta erős ízű, a kockára vágott kelkáposztát forrásban levő, enyhén sós vízbe főzzük bele, jól átkeverjük és felforrástól számítva, fedő nélkül 1-2 percig forraljuk. Ekkor leszűrjük, jól lecsurgatjuk. Nyáron, ősszel ez az eljárás felesleges. A feldarabolt kelkáposztát forrásban levő vízbe tesszük, hozzáadjuk a sót, köménymagot és felforrás után mérsékelt melegen főzzük. Főzés közben ne zárjuk le teljesen a fedőt, hogy a gőz eltávozhassák. Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, a félig megpuhult kelkáposztához hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát. Kissé sötétebb rózsaszínű rántást készítünk, a tűzről lehúzzuk, hideg vízzel felengedve, simára keverjük, amikor a főzelék anyaga megpuhult, hozzáadjuk; most tesszük a főzelékhez a péppé kapart fokhagymát is, jól elkeverjük és mérsékelt tűzön főzzük. A sötétebb rántással kissé hosszabb ideig forraljuk a főzeléket, hogy a nyers rántás ízét elveszítse (8-10 perc). Közben vigyázva kevergessük, hogy le ne égjen. A kész, forró főzelékbe keverjük a törött borsot. A kelkáposztát magyaros rántással is beránthatjuk, ha ízlésünk úgy kívánja, tehetünk bele egy kis majoránnát is.

Kelkáposztafőzelék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Anita
PARADICSOMOS ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
PARADICSOMOS ZÖLDBORSÓFŐZELÉK

A zoldborsot enyhen sos vizben meglobbantottam, utana leszurtem A hagymat aprora vagtam, es keves olajon megparoltam Hozza adtam a zolsborsot, felontottem keves vizzel, es puhara...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos cukkini főzelék
Sajtos cukkini főzelék

A cukkinit alaposan megmossuk és héjával együtt kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. Teflonbevonatú edényben a kevés olajon hirtelen átpirítjuk. Fedővel lefedve pár percig pároljuk a...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karfiol Főzelék
Karfiol Főzelék

karfiol+burgonya+só+vegeta--puhára főzőm+vajas tejfölös rántás.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paradicsomos káposzta-krumpli
Paradicsomos káposzta-krumpli

káposzta+víz hogy elepje-ha megfőtt össze keverem a paradicsompürével :) paradicsompüré-főzni-be rántom (olaj+liszt)

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk