menu

Családireceptkönyv.hu

Vizes piskóta alaprecept


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


6 tojás

12 ek víz

31 dkg cukor

25 dkg liszt

1 tk sütőpor

csipet só

Elkészítés:


A tojásfehérjét a cukorral és 6 ek. vízzel kemény habbá verjük. Tovább habosítjuk, majd belekeverjük a kézi habverővel habosra kevert tojások sárgáját és a maradék 6 ek vizet.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, és a habba szitáljuk, óvatosan belekeverjük.

170°C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. A sütési idő lejárta után tűpróbát végzünk, és ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

A sütési idő kicsit soknak tűnhet, de látni fogod, hogy mivel viszonylag sok víz van benne, sokáig kell neki sülni! Ha bizonytalan vagy, nézd meg 50 perc után! Gyönyörű, magas tortákat készíthetsz ezzel a recepttel!

Trükkök, tippek, praktikák:


24-26 cm-es tortaformához

Ha kisebb (16-20 cm-es tortát szeretnél, akkor 4 tojás elég és ennek megfelelően arányosítsd a többi hozzávalót is!)
Ha unod már a hagyományos piskótákat, akkor bolondítsd meg néhány extra hozzávalóval!

Bevallom nekem a diós a kedvencem.

Piskóta változatok:

Diós piskóta:10 dkg darált diót, mogyorót vagy mandulát adunk a tésztához, ilyenkor ennyivel kevesebb lisztet használjunk, hogy ne legyen nagyon tömör a piskótánk.

Vajas piskóta: Olvasztott vajat is adhatunk a piskótához, így egy kicsit nehezebb, szaftosabb tésztát kapunk. Célszerű első lépésként a vajat megolvasztani, hogy legyen ideje kihűlni.

Piskóta csoki darabokkal: A tésztát dúsíthatjuk 5-10 dkg étcsokoládé cseppel, amit a liszthez keverünk.

Csokoládés piskóta: 10 dkg csokoládét felolvasztunk. A piskótát a szokott módon elkészítjük. A végén belekeverjük a kevergetés közben szoba-hőmérsékletűre hűtött csokoládét. Ettől a tortánk kellemesen zamatos ízű lesz.

Narancsos vagy citromos piskóta: Az alap hozzávalókhoz egy alaposan megmosott vegyszermentes narancs vagy citrom héját reszeljük és a piskóta masszába 1 teáskanál citrom-illetve narancs aromát keverünk. Nagyon kellemes, karakteres ízt ad a süteménynek.

Erdélyi piskóta: Az alaprecepthez hasonlóan készül, azonban olajat is kell a piskóta masszához adni. A hozzávalók arányai: 6 tojás, 4 dl liszt, 3 dl cukor, 1 dl napraforgó étolaj, 1 csomag sütőpor. Az étolajat a liszt előtt kell a tojáshabhoz keverni. Sütés: 180 C fokon 30-35 percig.

Vizes piskóta alaprecept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Mogyorós- nutellás torta
Mogyorós- nutellás torta

a lisztet beleszitáltam egy keverőtálba, hozzáadtam a darált mogyorót, a kakaót, a sütőport és összekevertem őket. a kávét és a tejet is összeöntöttem. a cukrot a vajjal habosra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyors Mákos szelet
Gyors Mákos szelet

Habosra kikeverjük a cukrot az egész tojásokkal, és a sütőporral, majd tovább keverjük a tejfellel. Beleadjuk az olvasztott margarint, a lisztet, a darált mákot, a reszelt citromh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Eszterházy torta
Eszterházy torta

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a liszt és dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokra melegített sütőben...

Elkészítési idő: 3,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Almatorta
Almatorta

Egy 3 literes edénybe tegyük bele a 100 g felszeletelt vajat, a 250 g cukrot és a zsemlemorzsát, simítsuk az aljára. Az almát tisztítsuk meg, távolítsuk el a magvait. A magház üres...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk