30 dkg liszt
fél kis kanál só
15 dkg vaj
fél dl víz
40 dkg húsos szalonna
5 tojás
2,5 dl tej
olaj, hagyma, só, bors, szerecsendió
reszelt sajt
Szóval elsőként a tésztát gyúrom össze (bár a franciák többsége a boltban kapható kész tésztát használja, én kevésbé szeretem, olcsóbb és finomabb az itthon készült, ráadásul öt perc alatt megvan). 30 dkg liszt és fél kiskanál só keverékében elmorzsolok 15 dkg vajat és mikor kezd összeállni, hozzáteszek fél dl vizet. Így jól gyúrható tésztát kapok, amit egyenletesen szétnyomkodok a sütőpapírral kibélelt forma alján.
Kb. 40 dkg húsos szalonnát apróra vágva (vagy aki diétásabban szereti, bacont, de nem szeletben, hanem kockázva) felpirítok kis olajon. Lehet variálni és kis hagymát is hozzátenni. Ez megy a tésztára. Végül mindezt jól nyakon öntöm 5 tojás és 2,5 dl tej keverékével, amibe teszek sót, borsot és szerecsendiót. A tetejére reszelt sajt kerül, na ez nekem éppen nem volt itthon, így kis szeletelt mozzát tépkedtem rá és így is finom lett.
180 fokon, 45 percig sütöm és langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.
Amúgy ez az alapja mindenféle zöldséges pitének is, a végtelenségig lehet variálni, pl. szalonna helyett sonkát teszek az aljára, rá olajon megfuttatott cukkiniszeleteket, és úgy rá a tojásos keverék. Vagy csirkemell és mángold. Vagy lazac és spenót. Padlizsán és pulykamellsonka. Póréhagyma és húsos szalonna….
A vizet a 3 dkg zsiradékkal felforraljuk, kissé megsózzuk, állandó keverés közben belefőzzük a darát és jó keményre megfőzzük (közben állandóan keverjük). A megfőzött darát kihűtjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldpaprikát karikákra,a vöröshagymát szeletekre,a gombát és a paradicsomot cikkekre vágjuk. A kolbászt egy percig langyos vízbe áztatjuk,ettől a héja fellazul,így könnyebben le...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűVágd apróra a hagymát és a fokhagymát és kevés olívaolajon párold üvegesre. Közben vágd kb 1×1 cm-es kockákra a csirkemellett és kezd el azt is pirítani. Ha minden oldala kifehére...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kis kockákra vágott bacont kevés olívaolajon megpirítom. Erre jön a hagyma, összepirítom. A gombát csak annyi ideig hagyom a tűzön, amíg átmelegedik. Összeforgatom a hagymával...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű