50 dkg liszt, 2,5-3 dl langyos tej, 2,5 dkg friss élesztő, 7 dkg porcukor + kevés az élesztőhöz, 8 dkg olvasztott vaj, 2 tojássárgája, csipetnyi só
tetejére: 1 tojás
töltelék: 1,2 kg alma, 5-10 dkg cukor, 1 kk fahéj, kevés szegfűszeg, 2 ek fehérbor, 1 ek citromlé, 1/2 citrom reszelt héja, 8 dkg durvára darált dió, 1 ek cukor
1. Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk.
2. Közben kimérjük a lisztet, beletesszük a porcukrot és a sót.
3. Hozzáöntjük az élesztőt, 1,5 dl tejet, a vajat és a tojássárgákat, alaposan megdagasztjuk. Puha tésztát kell kapnunk, ha szükséges, öntsük még bele a maradék tejet.
4. Ha készen vagyunk, a tésztacipót lisztezzük be és takarjuk le, kelesszük meleg helyen, míg duplájára nem nő.
5. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.
6. Lábosba tesszük, rászórjuk a fűszereket, aláöntjük a bort és a citromlevet, felforraljuk az almát (a leve nagyon finom, ne öntsük ki!) és nagyjából kihűtjük.
7. A megkelt tésztát kettévágjuk, egyenként 25x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
8. Megszórjuk a cukrozott darált dió felével és az almát elosztjuk a tetején.
9. Felcsavarjuk, mint a bejglit, és sütőlapra helyezzük úgy, hogy a hajtás az alján legyen.
10. Letakarva 25 percen át pihentetjük.
11. Villával megszurkáljuk, felvert tojással lekenjük.
12. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben (vagy 200 fokos alsó-felső sütésen) 30-35 percig sütjük.
13. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk, langyosan vagy hidegen (recés késsel) szeleteljük.
A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA két darab almát meghámozzuk, apró lyukon lereszeljük. A tojást a cukorral, reszelt citrom héjjal habosra keverjük 10 perc alatt. Hozzákeverjük a reszelt almát, tovább keverjük. (...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyérsütő gépbe rakjuk a hozzávalókat, a fenti sorrendben. (Kenyérsütő helyett, persze kézzel is dagaszthatjuk. Ekkor az élesztőt felfuttatjuk, és mint egy hagyományos kelt tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű