40 dkg uborka, 25 dkg zöldpaprika 10 dkg zöld paradicsom, 16 dkg káposzta, 5 dkg zöld dinnye, 4 dkg vöröshagyma, 3-4 dkg só
felöntőlé: 1l víz, 5 dkg cukor, 0,5 g egész fekete bors, 0,3 g szegfűbors, 0,6 g babérlevél, 0,4 g mustármag, 2,5 dl 10%-os ecet, 1 g szalicilt vagy benzoesavas nátrium
1. Az egész keveréket 3-4 dkg sóval keverjük össze és 24 órán át hagyjuk pihenni. Közben is keverjük meg néha.
2. Ezután nyomkodjuk ki, lehetőleg úgy, hogy a zöldségszeletek ne törjenek össze.
3. Végül rakjuk az elkészített tiszta üvegekbe.
4. A felöntőlé készítése: minden liter vízhez vegyünk 7,5 dl vizet, 5 dkg cukrot, 0,5 g egész fekete borsot, 0,3 g szegfűborsot, 0,6 g babérlevelet, 0,4 g mustármagot.
5. Az oldatot a fűszerekkel együtt forraljuk fel, és adjunk hozzá literenként 2,5 dl 10%-os ecetet meg 1 g szalicilt vagy benzoesavas nátriumot.
6. A megtöltött üvegeket még nyitottan helyezzük meleg vízfürdőbe (vigyázva, hogy a külső víz bele ne folyhasson az üvegbe), és lassan melegítsük elő.
7. Öntsük a forró felöntőlevet a már langyos üvegekbe és takarjuk le őket.
8. Másnap öntsük le a savanyúságról a felöntőlevet, ismét forraljuk fel, és az előző napihoz hasonlóan töltsük az előmelegített üvegekbe.
9. Gondosan légtelenítsük. Az üvegeket ekkor már azonnal zárjuk le celofánnal vagy csavaros tetővel.
Csírátlanítani nem kell, az ecet és a hozzáadott konzerválószer tartósítja a kétszeri forrázással.
A kész kovászos uborkáról leszedem a kenyeret, leszűröm, majd üvegbe téve az uborkát, lével felöntöm, mehet rá egy késhegynyi szalicilt. Rácsavarom a tetőt, és mehet a helyére. Kb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat legyaluljuk majd a sót és a cukrot összekeverjük és a legyalult zöldségekre szórjuk.Pár órát pihentetjük! Az ecetben feloldjuk a szalicilt és a bórkénport és ezt is...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA paprikákat alaposan megmosom, szárazra törlöm, majd kicsumázom. Kb. 1,5 kg kápia paprikából lesz 1 kg tisztított, csumázott és ebből kb. 6 db, 1,2 ml-es üvegnyi paprikarémet lehe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűészítés: A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű