1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 cs sütőpor, 1 ek kristálycukor, 10 dkg porcukor, 4 ek napraforgó olaj, 4 tojássárgája, csipet só
töltelék: 10 dkg Rama, 2-3 tk kakaópor, 4 tk porcukor
tetejére: 1 tojás
1. Az élesztőt a langyos, kristálycukros tejben megfuttatjuk.
2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral, sóval.
3. A felfutott élesztőt a tojássárgájákkal és az olajjal hozzáadjuk.
4. Bedagasztjuk a tésztát, cipókra osztjuk, majd fél órát kelni hagyjuk.
5. Míg kel, megforrósítjuk a margarint, majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a kakaóport és a porcukrot.
6. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtunk egy-egy cipót, és a kész töltelékkel vékonyan megkenjük, majd feltekerjük.
7. 2-2 elkészített rudat összefonunk, és bélelt sütőlemezre helyezzük, felvert tojással lekenjük.
8. Összesen 3 kalácsot készítünk. Ha ezt sokalljuk, akkor két rudat ujjnyi csíkokra vághatunk, és úgy sütjük meg.
9. Sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.
10. Ha megsült, picit hagyjuk hűlni a kifolyt töltelék miatt.
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a tojásokat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tejszínt. Ezután a lisztet és a sütőport óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét egy kivajazott és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt felfuttatjuk. Hozzáadni a többi tejet,olajat,rászórjuk a lisztet és a csipet sót, majd sima tésztává dagasztattam a géppel. Amikor már jó volt, akkor elfeleztem a tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz2dl tejből kicsi cukorral élesztővel,és 2-3 kanál liszttel kovászt készítünk.20 percig kelesztjük. A többi hozzávalóval a vaj kivételével összedolgozzuk,majd a végén a vajjal is b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű