1,5 dl tej, 1 cs vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz, egy csipet só, 2 tojás, 10 dkg margarin, 2 ek cukor, reszelt citromhéj
1. A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt.
2. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel.
3. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon.
4. Takard le a tálat és meleg helyen, egy órán át hagyd, hogy megkeljen.
5. Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copf-fonással megformázhatod a kalács külalakját.
6. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta.
7. Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással.
8. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.
A paprikás kattancs Gúta és környékének egy hagyományos finom étele. Jellegzetes a mi környékünkre,,,sokan nem ismerik, már a mi nagyanyáink is sütötték. Évente hagyománnyal vált...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejben 1 tk cukorral felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalót tálba teszem a kakaó kivételével, hozzáöntöm az élesztőt és hólyagos tésztát dagasztok. Ekkor ketté veszem a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesTöbbek kérésére, adom a receptet... Tavaly készítettem először az ANDI KONYHÁJA recept alapján, kiváló recept, most is olyan jól sikerült mint akkor! Fontos, hogy a receptet lépésr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA legelső lépés, ami már tartalmazza is a legelső trükköt az az, hogy kimérjük a lisztet és szitáljuk át! Langyosítsuk fel a tejet és hagyjuk felfutni a szétmorzsolt élesztőt benne...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű