50 dkg liszt, 2,7 dkg élesztő, 5 dkg cukor, nagyobb csipet só, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 2,5 dl tej, esetleg + 1-2 evőkanál, ízlés szerint citrom reszelt héja, áztatott mazsola
1. Ha kenyérsütőben dagasztjuk a tésztát, először az élesztő rá a folyadék, cukor, vaj, liszt, só tojás.
2. A megkelt tésztát kivesszük 3 rudat formálunk, és összefonjuk, hosszúkás formába rakjuk, és még 10-15 percig kelesszük.
3. Sütés előtt tojással lekenjük.
4. Sütés: Előmelegített sütőben (sima) 190 fokon 30 percig sütjük!
Elkészítés: 1. Előkészítés: Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. 2. Tészta begyúrása: Az élesztőt kevés hideg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAlapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is összeállítható a tészta. Egy kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd duplájára kelesztem. Lisztezett felületen ujjn...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes1. A tojássárgákat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom az olajat és a vizet. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatom a keményre felvert tojásf...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű