tésztához: 8 tojás, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 10 dkg étcsokoládé
krémhez: 15 dkg kristálycukor, 2 tojás, 2,5 dl tej, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 20 dkg vaj, 1 evőkanál rum
díszítéshez: 2-3 dl tejszín, 1 cs vaníliás cukor, keserű kakaópor
1. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem.
2. A felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítottam, a tojások fehérjéből kemény habot vertem.
3. A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához kevertem, majd óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a fehérjehabot is.
4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, belesimítottam a tészta harmadát és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
5. A maradék tésztából ugyanígy még két lapot sütöttem.
6. A krémhez a cukrot és a tojásokat lábasba tettem, krémesre, habosra kevertem.
7. Hozzáöntöttem a tejet, kis lángon felforraltam, majd 6-8 percnyi főzéssel besűrítettem, a tűzről levéve hagytam teljesen kihűlni.
8. A vajat először magában, majd a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával és a rummal habosra kevertem, végül - kanalanként adagolva - hozzákevertem a kihűlt krémet is.
9. A tortalapokat a gesztenyés krémmel megtöltöttem: lap, egyharmad krém, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krémmel bevontam az egész tortát.
10. Rövid időre hűtőbe tettem.
11. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, csillagcsöves habzsákot használva a torta tetejét és oldalát díszítettem vele.
12. Kakaóporral leheletfinoman meghintettem a tetejét, jól lehűtve tálaltam.
23 centi átmérőjű tortaforma
A sütőt előmelegítjük. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. Megolvasztjuk a vajat, a darált keksszel összemorzsoljuk, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Szórjuk rá az áfonyát....
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűAz apróra vágott dión kívül minden hozzávalót jó alaposan eldolgozunk. Egy 24 cm átmérőjű sütőformát kivajazunk, zabpehely liszttel vagy apró szemű zabpehellyel beszórunk. Megszó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puha vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként elkeverjük benne a tojásokat. Az íróba vagy kefírbe keverjük a piros ételfestéket és hozzáadjuk a masszához. A szódabikarbóná...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Nehéz1. A sütőt előmelegítjük, a tortaformát kikenjük. 2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral és a sóval a robotgép legmagasabb fokozatán kemény habbá verjük. 3. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű