2,5 dkg friss élesztő, 2 kk cukor, 2,3 dl tej, 50 dkg kenyérliszt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 1 kk só
lekenés: 1 tojássárgája
1. A hozzávalókból kenyérsütőben tésztát dagasztunk és kelesztjük.
2. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor az élesztőt a tejben futtassuk fel, majd tegyük a többi- időközben összekevert hozzávalóhoz- majd gyúrjunk belőle egy könnyen kezelhető, ruganyos tésztát. A kelesztés kb. 1 óra.
3. A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, majd belisztezett gyúrólapon, egyenként négyzet alakúra nyújtjuk a kis gombócokat, majd egyik csücskétől kiindulva feltekerjük, folyamatosan haladva a szemben lévő másik csücsökig.
4. Nem hajlítjuk be, hanem tepsire/sütőlemezre helyezzük egymástól kb. 4-5 cm távolságra és meleg helyen még kb. 40 percig kelesztjük.
5. Ha letelt ez az idő is akkor a pár korty vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal kb. fél óráig sütjük.
6. Egy idő után nézzünk rá és ha már szép guszta, aranybarna a teteje, akkor készen vagyunk.
7. Ha kihűlt félbevágjuk, és ízlés szerint ketchuppal vagy majonézzel vagy mustárral és természetesen virslivel tálaljuk.
Először az élesztőt futtassuk fel, amihez használjunk langyos vizet, amibe szórjunk cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Majd pár perc múlva már használhatjuk is. Egy n...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű2 dl langyos tejben a cukrot elkeverjük, és az élesztőt kelesztjük. A vajat a tojások sárgájával kikeverjük, a négy tojás fehérjéből habot verünk. A lisztbe egy kis helyet képezv...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. Majd a lisztet a sót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkezdjük dagasztani, közben lassan hozzá öntjük az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejben felfuttatom, a liszttel, 2 evőkanál cukorral, 1 evőkanál sóval és az étolajjal összegyúrom. Letakarva kicsit pihentetem, majd 32 darabra vágom. Egyenké...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű