menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 literes üveghez: 3 kg kovászolni való közepes uborka, ízlés szerint kapor, fokhagyma, 5 ek só, barna kenyér, kevés méz

tartósítás esetén: szalicil, bórkén

Elkészítés:


1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka.

2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Egyébként az oldalán 2-3 helyen bevágom.

3. Rádobom a fokhagymát, a sót, és felöntöm langyos vízzel, hogy az uborkákat ellepje.

4. Az üveg száját gézzel lefedem, erre teszem a mézzel megkent barna kenyeret.

5. Az üveg száját kistányérral befedem.

6. Félárnyékos helyen érlelem.

7. A kenyeret a 2. napon levesszük.

8. Az érlelést addig folytatjuk, míg valamennyi uborka egyenletesen sárgulni kezd.

9. Ezután az üvegből leöntjük és átszűrjük a lét, az uborkákat is leöblítjük, és átnézzük, hogy nincs e benne puha, romlott darab.

10. A hibátlan uborkákat a kimosott üvegbe kaporral, fokhagymával együtt visszatesszük, lapos kávéskanálnyi szalicilt és ugyanannyi borként szórunk rá, visszatöltjük a levet, lekötjük.

11. A leve zavaros marad, de karácsonyig eltartható, ha addig el nem fogy.

12. Hűtőben tartjuk, míg el nem fogy.

Trükkök, tippek, praktikák:


Friss fogyasztásnál természetesen a tartósítók nem kellenek.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Hordós savanyú
Hordós savanyú

12 liter HIDEG! vízben elkeverjük (feloldjuk) a cukrot, és a sót. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót. A legvégén adjuk hozzá a borkénport, és gyorsan fedjük le! Így hagyjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Klára
Uborkasaláta télire befőzőautomatával
Uborkasaláta télire befőzőautomatával

Az uborkát megmosom (de nem hámozom meg) felkarikázom és üvegekbe rakom. A fokhagymát hajszál vékonyan felszeletelem és elosztom az uborkákon. Minden üvegbe szórok mustármagot és t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szendvicsuborka télire
Szendvicsuborka télire

. Addig egy nagyobb edénybe mérek 2 csésze világos nádcukrot, 1 csésze 20 %-os ecetet, 1 csésze almaecetet, 1 csésze vizet, 3 teáskanál mustármagot, 2 teáskanál koriander magot és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Savanyú káposzta Valitól
Savanyú káposzta Valitól

Pár éve már ezt is magunknak készítjük, mert a piacon hiába mondják, hogy nem ecettel savanyítják, mégis mindig érzem benne az ecet ízét, persze nekik nincs türelmük kivárni az éré...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk