50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 3 ek cukor, 3 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 1 mk só
töltelékhez: 15 dkg darált mák, 5 dkg kristálycukor, reszelt citromhéj
lekenéshez: kb. 5 dkg olvasztott vaj
kalács locsoláshoz: 1 dl forró vaníliás cukros tej
1. Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom.
2. Majd az összes hozzávalóval, a vaj kivételével a tésztát megdagasztom.
3. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá.
4. Addig dagasztom,míg szép szálas lesz a tészta.
5. Majd kelesztőtálba teszem és meleg helyen megkelesztem duplájára.
6. A töltelék hozzávalóit összekevertem.
7. 4 részre osztottam a tésztát.
8. Kinyújtom a tésztákat,olvasztott vajjal lekentem,mákkal megszórtam és feltekerem őket.
9. Majd 2-2 ágat összetekertem és mindkettő 2 ágat együtt is összetekertem. Így helyeztem a sütőpapírral bélelt formába.
10. 20 percet még hagytam kelni,olvasztott vajjal lekentem és 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütöttem.
11. A sütés vége felé forró vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsoltam.
12. Sütés közben alufóliával befedtem a kalács tetejét.
13. Kb. 1 órán át sütöttem,mivel vastag volt a tészta.
1. A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztan...
Elkészítési idő: 2 óra + 20 perc Nehézség: KözepesA tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább keverjük. A csokoládét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockák...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az elesztő három kanál liszt a kimértből, futtassuk fel. Ha felfutott az élesztő,mehet a lisztbe a porcukor a só a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű