1,5 kg marhahús, 0,5 kg marhacsont, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 10 dkg kelkáposzta, 1 közepes vöröshagyma, 1 közepes zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, fekete bors, só
1. Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tedd egy mély lábas aljába, rá a húst, adj hozzá sót, szemes borsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tedd fel főni.
2. Lassú tűzön főzd, és a tetején képződő habot rendszeresen szedd le egy kanállal.
3. Ha a habképződés már leállt, s a hús félig megpuhult, akkor tedd bele a megtisztított zöldségeket.
4. Továbbra is fedő alatt és igen lassan főzd, míg a hús meg nem puhul.
5. Ekkor azt tedd át egy másik lábasba, és kevés leszűrt levessel (esetleg a tálalásra szánt zöldségekkel együtt) tartsd melegen.
6. A leveses lábast húzd le a tűzről, s néhány percig hagyd ülepedni.
7. Szedd le a zsírját, majd a levest (nem öntve, hanem kanalazva) szűrd át egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán.
A gombát és a répát megmossuk, felszeleteljük. A hagymát negyedekre vágjuk, a krumplit felkockázzuk. A zöldségeket egy edénybe tesszük, vízzel felöntjük, hozzáadjuk a babérlevele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű0.5 liter vízben feloldjuk a húsleveskockákat, és a rózsáira szedett karfiolt beletesszük. Utánasózzuk, és ha puhára főtt, áttörjük. A vajból a liszttel világos rántást készítünk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy pörkölt alapot készittünk. Lásd pörkölt recept oldalán. Amikor már majdnem puha a hús akkor hozzáadjuk a zöldségeket, vizzel még fölengedjük. A legvégén amikor már minden...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVajon dínsztelni vöröshagyma, majd fokhagyma, rá 2 ek. liszt, lepirítjuk, vízzel felengedni, bele a húsleveskocka + só, forrni hagyni + bors, szerecsendió. Botmixerrel turmixoln...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű