menu

Családireceptkönyv.hu

Mazsolás fonott kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


0,5 kg rétesliszt, 0,5 kg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 12 dkg olvasztott vaj, 3 db tojás, 5,5 dl tej, 6 dkg élesztő, mk só, 2 marék mazsola, 2 ek rum

Elkészítés:


1. A mazsolát áztassuk forróvízbe, a vajat olvasszuk fel és hűtsük langyosra, 5 dl tejet langyosítsunk meg.

2. A langyos tejből vegyünk el kb. 1 dl-t és morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy kanálnyit a cukorból.

3. 10 percre tegyük félre és futtassuk fel az élesztőt.

4. Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót, a cukrot, 2 db tojást, a rumot és a felfutott élesztőt.

5. A maradék langyos tejet (0,5 dl marad a tejből, mert az később a lekenéshez kell a maradék tojással) fokozatosan adjuk a tésztához dagasztás közben.

6. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor ne adjuk hozzá az összes tejet.

7. Jó alaposan dagasszuk ki a tésztát a vége felé a lecsöpögtetett mazsolát is gyúrjuk bele. Legyen teljesen sima.

8. Fedjük le és kelesszük duplájára (kb. 1 óra).

9. Enyhén lisztezett deszkán a megkelt tésztát 6 egyenlő részre vágjuk és mindegyikből sodorjuk egy hurkát. 3-at fonjunk egybe és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A másikat ugyanígy készítsük el.

10. A kalácsokat takarjuk le és kelesszük még kb.25-30 percig.

11. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra és keverjük össze a 0,5 dl tejet a tojással.

12. A sütő aljába tegyünk egy kis lábosba vizet, hogy gőzős sütőben tudjuk sütni.

13. 15 perc sütés után kenjük le a tejes tojással a kalácsokat, majd tegyük vissza és ezt még kétszer ismételjük meg.

14. Az összes sütési idő kb. 45-50 perc.

Mazsolás fonott kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Túrós fánk sütőben sütve
Túrós fánk sütőben sütve

1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Foszlós fonott kalács
Foszlós fonott kalács

1. Ha kenyérsütőben dagasztjuk a tésztát, először az élesztő rá a folyadék, cukor, vaj, liszt, só tojás. 2. A megkelt tésztát kivesszük 3 rudat formálunk, és összefonjuk, hosszú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Vaníliakrémes olasz briós
Vaníliakrémes olasz briós

Briós: Helyezze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a tojást és a tejet a robotgép táljába. Ezután körülbelül 4 percig dagasztjuk. 2. lépés – A vajat darabokra vágjuk, és a dagasz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Gyümölcskenyér
Gyümölcskenyér

Az aranymazsolát és az aszalt szilvát kb. 10 percre vízbe áztatjuk. Az aszalt barackot felaprítjuk, hozzáadjuk az aszalt áfonyához, majd az áztatás után lecsepegtetett a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk