1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 2 ek olaj, 1 tojás, só, 20 szem szilva, 20 szem kockacukor, 5 dkg vaj, 4 ek zsemlemorzsa, porcukor
1. A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, áttörjük.
2. Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást, az olajat, és annyi lisztet (kb. 25 dkg-ot), hogy összeálljon és nyújtható legyen a tészta.
3. Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi kockákra vágjuk.
4. A megmosott, kimagozott szilvákat leszárítjuk, és mindegyikbe fahéjjal ízesített kockacukrot teszünk.
5. A szilvákat kis tésztalapok közepére tesszük és lisztes kézzel gombócokká formáljuk.
6. Bő, sózott vízben addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a felszínre.
7. Vajban pirított zsemlemorzsára szedjük ki, és miután meghempergetjük benne, porcukorral megszórva azonnal tálaljuk.
1. A citromot egy vágódeszkán kicsit meghengergetjük, félbevágjuk, majd vágási felületével lefelé száraz, forró serpenyőbe nyomjuk, pár percet sütjük, amíg megpirul, ezután kivessz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajat összekeverjük a vízzel és a sóval. Ezzel fogjuk majd később meglocsolni a tésztát. A réteslapot szétszedjük a lapjaira. Egy kerek sütőformába két lapot fektetünk, úgy,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Közben felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben. Mikor a burgonya puhára főtt, leszűrjük, áttörjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzek voltak nekem otthon, de lehet más liszttel is próbálkozni, lényeg a kemény állag. 2,5 deci víz / egy kevés marad vissza az edényben, de lisztfüggő/ Géppel dagasztószárral ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű