25 dkg túró, 25 dkg liszt, 6 dkg olvasztott vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt gyümölcs, egy citrom reszelt héja, fél cs sütőpor
1. A cukrot a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a mazsolát és a gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat és a vajat.
2. Belemorzsolom a túrót és összedolgozom az átszitált, sütőporral elkevert lisztet is.
3. Lisztezett munkalapon kb. öt centi vastagra nyújtom a tésztát, gondolatban 1/3-ad-2/3 arányban elosztom és a szélesebb felénél a kétharmadnyi tésztára ráhajtom a maradék egyharmadot.
4. Így kapom meg a hagyományos karácsonyi kalács formát.
5. Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, belefektetem a kalácsot, és 160 fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm.
6. Rácsra téve kihűtöm, ezután kínálom.
Élesztő fut- Összekeverni, 30 percig keleszteni Puha, lágy Osztani, fonás 180 fok 30 perc 15 percig élesztő futtat só - 10 g liszt - 1200 kg PIHENÉSBEN 30 perc tojás - 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél dl langyos tejben elkeverem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb. harminc percig hagyom állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKét dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a puha vajat, az étolajat, a megmarad...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű