menu

Családireceptkönyv.hu

Zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


600 g liszt, 20 g cukor, 15 g só, 1 tojás, 20 g vaj, 380-400 ml tej, 30 g élesztő

Elkészítés:


1. 150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

2. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk

3. Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük.

4. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.

5. Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsömléket formázunk belőle.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még fél órát kelesztjük.

7. 200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.

8. Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.

9. A forró zsömléket vízbe mártott ecsettel megkenjük és konyharuhával 5 percig letakarjuk.

Zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
145. Réteges sajtos-vajas kifli - dagasztás nélkül
145. Réteges sajtos-vajas kifli - dagasztás nélkül

1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Korvapuusti
Korvapuusti

A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. megvárjuk, míg az élesztő felf...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Lakodalmas kalács
Lakodalmas kalács

2 dl langyos tejben a cukrot elkeverjük, és az élesztőt kelesztjük. A vajat a tojások sárgájával kikeverjük, a négy tojás fehérjéből habot verünk. A lisztbe egy kis helyet képezv...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pihe-puha házi sós kifli,
Pihe-puha házi sós kifli,

A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot és az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Hozzáöntjük a tejet, és addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Langyos...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk