50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 ek olvasztott margarin, 2 db tojás, 2 kk só, 1 kk cukor + a kenéshez 2-3 ek tej és 1 db tojás sárgájának a keveréke
1. A kenyérsütő tartályába belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam a dagasztás programot. amikor a gép már befejezte a keverést, dagasztást, szépen kiemeltem a tésztát, lisztezett tálba tettem, és letakarva hagytam egy órán át kelni.
2. Finoman átgyúrtam, majd nyolc darabra vágtam.
3. Egyenként megformáztam a zsemléket, először a kezemben, úgy, hogy a tésztát folyamatosan forgatva jobb kézzel a szélső peremet aláhajtogattam. aztán enyhén lisztezett munkafelületen a tenyerem alatt meggörgetem.
4. A zsemléket sütőpapíros tepsire pakoltam, távolságot hagyva köztük, mert szépen megnőttek pihenés és sütés közben.
5. Konyharuhával letakarva adtam nekik fél órát, aztán lekentem a tejes tojással, majd az előmelegített sütőbe beloccsintottam egy adag vizet, csak úgy a hőelosztást segítő cserepemre, és bedugtam sülni a zsemléket.
6. Jó 20 -25 perc kellett nekik a süléshez és a kellő barnaság elnyeréséhez.
7. Utána még forrón megspricceltem vízzel őket, és a kenyérvágóra pakolva hagytam, hogy kihűljenek.
Az élesztőt és a cukrot langyos vízbe morzsolom, és meleg helyre teszem 15-20 percre. 2. A lisztet megsózom és mélyedést készítek benne, amibe beletöltöm az élesztőt. Összegyúrom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2-3 percig pihentetjük. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütőport. Az élesztős tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészítés: A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint és a felfutt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa hozzávalókat összekevjük, és egy "kivajazott" (tejmentes margarin) és lisztezett sütőformába öntjük, majd előmelegített sütőben 170 fokon aranybarnára sütni (kb 20-25 perc) és k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű