47,5 dkg fehér kenyérliszt (BL 80), 2 csapott tk só, 2 ek cukor, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dkg olvasztott vaj, 2 dl langyos tej, 1 dl langyos víz
1. 1 dl tejben elkeverünk 1 ek cukrot, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
2. A lisztbe vegyítjük a sót és a maradék cukrot, hozzáöntjük a vajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és a vizet, és összedolgozzuk.
3. Enyhén lisztezett felületen megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
4. Finoman átgyúrjuk, cipó alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt ovális alakú edénybe tesszük, és letakarva, meleg helyen további 15-20 percen át pihentetjük.
5. A pihentetési idő felénél konyhai ollóval mintákat vágunk a kenyér tetejére, hogy tetszetősebb legyen.
6. A sütő aljába egy kis tál vizet teszünk, a sütőt előmelegítjük, majd a kenyeret a papír segítségével egy gáztepsire átemeljük, és pirosra sütjük. (Ha a teteje nagyon pirul, mint ahogy nálam is, alufóliával letakarjuk.)
7. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk az olajat, a tojást és a sót. Az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Konyharuhá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEstétől- reggelid 13-16 óra. Gépi dagasztás után 10 perc pihi, majd kézzel átdolgoztam. 1 óra kelesztés következett, aztán formázás, jénaiba téve ismételt kelesztés (ujjpróba)...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót. 2. lépés Jó alaposan összekeverjük és 10-15 percet hagyjuk állni. Egy kisebb méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet kikevered egy mikrózható edénybe, és 2-3 perc alatt készre sül. Ez szerintem függ a mikró beállításától, nálam a 3 perc kellett, hogy ne legyen túl lágy. Én egy kisebb m...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: Könnyű