Tészta:
25 dkg liszt
1 tojás
12,5 dkg vaj
6 dkg cukor
csipet só
Töltelék:
2 kg savanykás alma
15-20 dkg cukor (az alma savanyúságától függően)
1 citrom leve
1 kávéskanál őrölt fahéj
A tetejére:
2 tojás fehérje
10 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, amivel egyenletesen-vékonyan kibélelünk egy kapcsos tortaformát (az oldalár is jusson).
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és durva reszelőn lereszeljük.
Közben folyamatosan csepegtetjük rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg túlságosan.
A reszelt almához hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a keletkezett levet.
A tölteléket egyenletesen elterítjük a tésztával kibélelt tortaformában, majd 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral letakarva 35-40 percig sütjük.
Amíg a torta sül, a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.
A tortát kivesszük a sütőből, és rákenjük a tojáshabot, azután a hőfokot 130 fokra mérsékelve újabb kb. 40 percig sütjük, amíg a hab szép színt kap a tetején.
Aki nem szereti, vagy nincs kedve a habbal bajlódni, el is hagyhatja, én most így csináltam. Helyette megkentem a tésztát házi baracklekvárral.
Szép színe lett tőle és nagyon fincsi volt így is.
Tortaforma helyett most recés oldalú jénaiban készítettem.
1. Krećemo s kuhanjem kreme da bi se hladila dok pečemo kore. Stavljamo mlijeko da zakuha. Odvojimo žutanjke od bjelanjaka (pazeći pritom da si odmah u posude odvajamo zasebno po...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral. A puha margarint habosra keverem a porcukorral és a tojások sárgájával. A fehérjét a kristálycukorral habbá verem. A marg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel, majd a tortaforma /25cm/ aljára nyomkodjuk Egy tálban géppel kikeverjük a krémsajtot, tejszínt, citromlét, cukrot, va...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű