50 dkg tehéntúró
3 tojás
70 g búzadara
csipet só
1 késhegynyi szódabikarbóna
20 dkg zsemlemorzsa
2 ek napraforgó olaj (a zsemlemorzsa pirításához)
A túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, búzadarával, sóval és szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a felvert tojás fehérjét.
Egy-két órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázzunk belőle.
Jó sok vizet felforralunk, melyhez adunk egy csipet sót, majd forrás után lejjebb vesszük lángot,hogy a víz már ne forrjon (ha zubogó vízbe tesszük a gombócokat előfordulhat, hogy szétesnek).
Először egy darab próba főzést végezünk egy gombóccal, ha szétesik a vízben a gombóc, akkor a dara még nem dagadt meg eléggé.
Ilyenkor kevés darát kell még (kb 1-2 dkg) a masszához tenni és még visszatenni a hűtőbe.
A víz forrása után lassú tűzön, 15-20 percig főzzük a gombócokat. Ha feljöttek a gombócok a víz tetejére, akkor elkészültek.
Lecsepegtetjük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított zsemlemorzsában.
Édes tejföllel tálaljuk.
Szétválasztom a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verek, minden más összetevőt simára keverek egy tálban, majd hozzákeverem a tojásfehérje habot is. Icipici olajon, kis lángon,...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA mákot összekeverjük a porcukorral. A kifliket felkarikázzuk és mézzel, valamint vaníliás cukorral elkevert tejbe áztatjuk. Ha mindenhol jól átázott a kifli, belekeverjük a cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimérjük a hozzávalókat. A dagasztáshoz tálas mixert szoktam használni, dagasztókarral. Persze kézzel is dagaszthatunk, így viszont sokkal egyszerűbb és könnyebb. :) A lisztet a tá...
Elkészítési idő: 1 kg Nehézség: Könnyű