25 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
2-3 babérlevél
1 szál füstölt parasztkolbász
liszt, olaj a rántáshoz
só, vegeta, pirospaprika
3 kanál ecet
cukor (édesítőszer)
1 nagy pohár tejföl
A válogatott és megmosott lencsét kb. fél nappal előbb hideg vízbe beáztatjuk.
A lencsét, az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet és a megtisztított, darabokra vágott kolbászt feltesszük főni (só nélkül).
Az elkészített rántásba beleszórunk 1 evőkanál vegetát, 1 evőkanál pirospaprikát, 3 evőkanál ecetet és ízlés szerint édesítőszert, majd az egészet elkeverjük a tejföllel.
Ha a lencseszemek megfőttek, kivesszük belőle a kolbászt (és lehetőség szerint a babérleveleket), majd belekeverjük a tejfölös-fűszeres rántást, és néhány percig forraljuk. Ilyenkor célszerű ellenőrizni az ízét, és szükség szerint ízesíteni még.
A megfőtt kolbásszal tálaljuk.
A húsgombócokhoz egy tálba tesszük a hozzávalókat és alaposan összedolgozzuk. A paradicsomszószhoz először rántást készítünk - a takarékon megolvasztott zsírhoz hozzáadjuk a liszte...
Elkészítési idő: kb. 2 óra Nehézség: KönnyűA sóskát megmosom, a vastag eret kitépem a levelekből, és aprítóval (vagy késsel) összevágom. ha fagyasztott, akkor a sóskát kiolvasztom, A felmelegített olajon átforgatom az össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldbabot feltesszük egy lábasban főni annyi vízben, amennyi épp ellepi, kicsit megsózzuk. Takarék lángon főzzük. Amíg a zöldbab megpuhul, megmossuk a kockára vágott sertéshusit...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA káposztát és a krumplit összevágjuk, és annyi vízben amennyi pont ellepi, feltesszük főzni(én kuktában szoktam). Hozzáadjuk a sót és a majorannát is. Közben rántást készítünk (az...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű