menu

Családireceptkönyv.hu

"Bolognai spagetti" spirálozó nélkül


Írta:

Adag: 2
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 1 db nagyobb cukkini
- 3 db közepes méretű, érett paradicsom
- 1/2 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre dió (előző éjjel beáztatva)
- 1-1 marék fenyőmag, tökmag, napraforgómag
- 1 közepes sárgarépa
- 4 db friss bazsalikom levél
- 1/2 citrom leve
- Himalája só, frissen őrölt fekete bors
- 3 ek sörélesztőpehely
- (csíra, kendermag, avokádó, friss petrezselyem, aszalt sós magos kréker - opcionális)

Elkészítés:


1) A nyers cukkinit alaposan mossuk meg, vágjuk le a kemény végét, majd csíkozzuk fel, amilyen keskeny csíkokra csak tudjuk. Ez lesz a "spagetti tésztánk". Minél vékonyabb, annál jobb! A profik ezt egy ún. spiralizáló konyhai eszközzel készítik, amivel gyorsan és egyszerűen, gyönyörűszép cukkini spirálokat lehet készíteni. Nekem ilyen segítőtárs nincs a konyhámban (egyenlőre), ezért marad a kézi szeletelés. Sózzuk be, és hagyjuk állni egy fél órát. Ettől megpuhul a cukkini, és könnyebb lesz vele bánni. Közben készítsük el a többi hozzávalót.

2) A diót áztassuk be előző éjszaka, majd öntsük le róla az áztató vizet. (Így sokkal könnyebben megemészthető.) Daráljuk le az ázott diót a fokhagymával. Ez lesz a "darált hús". A dió magas fehérjetartalmának köszönhetően tökéletesen helyettesíti a húst az ételben.

3) A paradicsomokat a lila hagymával, a sárgarépával, sóval és borssal turmixoljuk le. Ez lesz a "bolognai szósz" paradicsomos alapja. A friss bazsalikom leveleket zúzzuk szét egy mozsárban, vagy vágjuk apróra egy olló segítségével, és keverjük a paradicsom szószba.

4) Gyakorlatilag kész is az étel. Szedjük ki a tányérra a cukkini spagettit, majd rá a paradicsomszószt, és a darált diót ("darált húst"). Az egészet szórjuk meg tetszés szerinti mennyiségben és összetételben sós magvakkal (pl.: 1 ek fenyőmag, 1 tk napraforgómag, és 1 tk tökmag). Végezetül, hogy az ízélményt és a tápértéket növeljük, szórjunk az étel tetejére "reszelt sajtot", amit a sörélesztő pehely helyettesít ebben a nyers vegán ételben. A sörélesztő pehely sajtszerű íze tökéletesen illeszkedik a spagettinkhez. (Én tettem még hozzá csírát és magas fehérjetartalmú kendermagot is, de ezek elhagyhatóak.)

People

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: valéria
Tortilla lap
Tortilla lap

elkészítés A tészta hozzávalóit robotgépben összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva pihentetjük fél órát a hűtőben. A tésztát tíz egyenlő részre osztjuk és enyhén lisztezett mu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Virslis bucik
Virslis bucik

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre vágjuk. Egyenként vékonyra kisodorjuk, lekenjük olvasztott zsírral. Feltekerjük, mint a bejglit. Folpackba becsomagoljuk, hűtőbe tessz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lángos
Lángos

Elkészítés: A tejetmeglangyosítjuk. Egy pohárba pici cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük, és addig várunk, míg felfut. Egy tálba...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mici Korcz
Lángos
Lángos

annyi tejet adunk hozzá, hogy ne legyen túl kemény.. Kiolajozott nagyobb nylon tasakba tesszük (kisebb kukazacskó) berakjuk 1 éjszakára hűtőbe.. Másnap sütjük, Olajos kézzel dió...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add border_color Új recept favorite Kedvenc receptek person Belépés favorite Belépés favorite ASZF thumb_up Facebook oldalunk