menu

Családireceptkönyv.hu

A 10 legfontosabb konyhai alapismeret


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A só (NaCl) vízben oldódik.
A só (NaCl) olajban nem oldódik.
Az olaj nem oldódik vízben.
A víz 100°C-on forr.
Az ételek általában főleg vizet (vagy más folyadékot) tartalmaznak.
Az ételek víz, vagy folyadék nélkül kemények.
Némely fehérjék (a tojásban, húsban, halban) koagulálódnak
A kollagén 55°C feletti hőmérsékleten vízben “feloldódik”.
Az ételek diszperz rendszerek (a főzéssel átalakult gázok, folyadékok, szilárd anyagok kombinációi).
Néhány kémiai folyamat, úgymint a Maillard rekció, új ízeket hoz létre.

Elkészítés:


Pierre Gagnaire és az olajos só
A só nem oldódik olajban (2. pont). Mindenki tudja, szinte már sértő ilyet mondani. A 3 Michelin-csillagos Pierre Gagnaire mégis ezt tartja Hervé This egyik legnagyobb “felfedezésének”, pedig nagyon egyszerű ötlet, igazából bármelyikünknek eszébe juthat.


Pierre Gagnaire és Hervé This

Pierre Gagnaire a steakre a tálalás előtt mindig Maldon sót, egy kiváló minőségű pelyhes tengeri sót szórt, azonban a séf elvárásaival szemben a só feloldódott, nem őrizte meg a ropogós jellegét, ráadásul a húsból nedvességet vont ki. A megoldás pofon egyszerű, és Hervé This szállította. Mivel a só nem oldódik olajban, olajozza be a sót, és úgy szórja a steakre. Gagnaire megfogadta a tanácsot és a konyháiban ma már kis csészékkel találkozni, amelyekben többféle sót többféle kiváló minőségű olíva olajjal “olajoztak” meg. Ezt használják minden olyan esetben, amikor nem akarják, hogy a só feloldódjon, és a koncentrált sóoldat kivonja a húsból a folyadékot.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tejszínes fokhagymás vaj csirke és burgonya recept
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Tejszínes fokhagymás vaj csirke és burgonya recept

Keverje össze a sót, borsot, fokhagymát és hagymaport, kakukkfüvet, rozmaring és paprika * A csirkecombokat mindkét oldalon ízesítjük a fűszerkeverékkel * Csavarja be az ízes...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andi
Kata kókusztekercse
Kata kókusztekercse

A tejszint felmelegítem majdnem forrásig és belekeverem a darált diót és édesítem. Addig keverem, amíg jól megszívja magát a tejszínnel a dió. Amikor már kész akkor leveszem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
 fasírt olaj nélkül!
fasírt olaj nélkül!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Spenótos mini quiche
Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Spenótos mini quiche

A tésztához keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal összekeverem, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek. A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ra...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk