menu

Családireceptkönyv.hu

A 10 LEGFONTOSABB – molekuláris gasztronómiai tanács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Martin Lersch 10 tanácsa
Az elérhető legjobb minőségű, kiváló és friss nyersanyagokat használjunk.
Ismerjük a főzési hőmérsékletet! – Használjunk hőmérőt!
Ismerjük meg a hővezetés és hőkapacitás alapfogalmait!
Tanuljuk meg, hogy miképpen alakíthatjuk az étel textúráját! – Néhány kulcs szempont: hőmérséklet előidézte változások, emulzifikálás, sűrítés, zselésítés, nedvességtartalom, nyomás/vákuum, ozmózis.
Tanuljuk meg, hogy miképpen alakíthatjuk az étel ízét, zamatát! – Néhány kulcs szempont: ízpárok, fűszer együtthatások/összeférhetetlenségek, a hőmérséklet befolyása /Maillard-reakció, karamellizáció, hőmérséklet stabilitás, illékonyság/, ízfokozók, ízcsökkentők, az ízanyagok oldékonysága zsírban/vízben, extrakció.


Ne feledd, hogy ha hosszú ideig ugyanazt az ízt érzékeljük, akkor csökken az érzékenységünk, vagyis az agyunk már nem tartja ugyanannyira ízletesnek, mint az első pillanatban. – Használjunk különböző ízeket, amelyek váltakozása ízfokozó hatású. Hasonlóképpen a zamatok, textúrák, hőmérsékletek, színek változatossága és ritmusa is új dimenziókat nyithat. A kontrasztok erősítik az érzékenységet.
Legyünk kritikusak a receptekkel és a tekintélyekkel szemben, mivel nem feltétlenül az “igazság” képviselői. – Mindemellett minden bizonnyal sokat lehet tanulni a receptekből és a szakértőktől.
Bátran kísérletezz, és próbálj ki új anyagokat és eljárásokat! – Végezz kontroll kísérleteket is, és ne hamarkodd el a következtetések levonását.
Vezess naplót a kísérleteidről! – Igazán sajnálatos, ha csak azért nem tudjuk újra elkészíteni az előző heti kiváló kreációnkat, mert elfelejtettük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tárkonyos-csirkeraguleves
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Tárkonyos-csirkeraguleves

A zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a gumót pedig felkockázzuk. A hagymát finomra kockázzuk. A vajon megpirítjuk a hagymát és a zöldségeket, kivesszük a serpenyőből, é...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Csőben sült brokkolis csirke
Csőben sült brokkolis csirke

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a margarin felén nagy lángon hirtelen megsütjük. Közben a brokkolirózsákat fagyott állapotban forró sós vízben megfőzz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Fitt sajtos makaróni karfiol mártásban
Fitt sajtos makaróni karfiol mártásban

1.Tisztítsd meg a karfiolt, mosd meg és szedd rózsákra. 2.Dobd a karfiolrózsákat forrásban lévő vízbe 10 percre. 3.Szűrd le a karfiolt, és 150 ml főzővízzel együtt tedd turmixgép...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Tüdőtisztító
Tüdőtisztító

A barna cukrot és a vizet keverd összem, és forrald fel. Ha a felforralással megvagy, akkor tedd bele a hagymát, és hagyd tovább főni. Amikor már 15 percen át főtt ez a külön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk