menu

Családireceptkönyv.hu

A 10 LEGFONTOSABB – molekuláris gasztronómiai tanács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Martin Lersch 10 tanácsa
Az elérhető legjobb minőségű, kiváló és friss nyersanyagokat használjunk.
Ismerjük a főzési hőmérsékletet! – Használjunk hőmérőt!
Ismerjük meg a hővezetés és hőkapacitás alapfogalmait!
Tanuljuk meg, hogy miképpen alakíthatjuk az étel textúráját! – Néhány kulcs szempont: hőmérséklet előidézte változások, emulzifikálás, sűrítés, zselésítés, nedvességtartalom, nyomás/vákuum, ozmózis.
Tanuljuk meg, hogy miképpen alakíthatjuk az étel ízét, zamatát! – Néhány kulcs szempont: ízpárok, fűszer együtthatások/összeférhetetlenségek, a hőmérséklet befolyása /Maillard-reakció, karamellizáció, hőmérséklet stabilitás, illékonyság/, ízfokozók, ízcsökkentők, az ízanyagok oldékonysága zsírban/vízben, extrakció.


Ne feledd, hogy ha hosszú ideig ugyanazt az ízt érzékeljük, akkor csökken az érzékenységünk, vagyis az agyunk már nem tartja ugyanannyira ízletesnek, mint az első pillanatban. – Használjunk különböző ízeket, amelyek váltakozása ízfokozó hatású. Hasonlóképpen a zamatok, textúrák, hőmérsékletek, színek változatossága és ritmusa is új dimenziókat nyithat. A kontrasztok erősítik az érzékenységet.
Legyünk kritikusak a receptekkel és a tekintélyekkel szemben, mivel nem feltétlenül az “igazság” képviselői. – Mindemellett minden bizonnyal sokat lehet tanulni a receptekből és a szakértőktől.
Bátran kísérletezz, és próbálj ki új anyagokat és eljárásokat! – Végezz kontroll kísérleteket is, és ne hamarkodd el a következtetések levonását.
Vezess naplót a kísérleteidről! – Igazán sajnálatos, ha csak azért nem tudjuk újra elkészíteni az előző heti kiváló kreációnkat, mert elfelejtettük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Viktória
Túrós reform pogácsa (Kolly)
Túrós reform pogácsa (Kolly)

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hogy egynemű tésztát kapjunk. Lisztezett felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk ( én felesp...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hanna
Karfiolkrémleves
Karfiolkrémleves

Távolítsd el a karfiol leveleit, a szár kemény héját, majd mosd meg és szeleted egyforma darabokra. Néhány szebb, kisebb darabot tegyél félre vízben, erre a majd a díszítéshez lesz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Köhögés elleni szirup
Köhögés elleni szirup

1. Keverjünk össze fél csésze mézet fél csésze vízzel. 2. Adjunk hozzá egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd zúzott fokhagymát. 3. Továbbá adjunk hozzá egy csipet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Zöldséges fasírt tepsiben, vele sült krumplival
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Zöldséges fasírt tepsiben, vele sült krumplival

A cukkini felét, a gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, összedaraboljuk, és egy késes robotgépben finomra aprítjuk. Tálba tesszük a darált hússal, hozzáütjük a tojásoka...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk