menu

Családireceptkönyv.hu

A HÚSVÉTI SONKA – készítésének praktikái


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A SONKA készítés, sonka pácolás titkairól már írtam egy hosszabb írást. A húsvéti sonka elkészítésének praktikáiról még nem esett szó, pedig néhány mondatot ez is megérdemel. Ismert, vagy legalábbis sejthető, hogy húsvéti sonka elkészítési módja attól függően is változhat, hogy miféle fajta hús áll rendelkezésünkre. A boltban vásárolt sonka, sódar, vagy más húsrész lehet már előfőzött, vagy készre főzött, nedvesen, vagy szárazon érlelt, csontos, félig csontos, vagy csont nélküli, erősen, vagy kevésbé sós, puha, vagy száraz.

Lehet egész sonka, vagy fél, esetleg csak egy kisebb darab pácolt, füstölt húsrész. A változatok, s variációk száma meglepően nagy, ám néhány egyszerű fogás ismeretében már ízletes húsvéti főtt sonkát készíthetünk a foszló kenyér, főtt tojás és torma mellé.

Néhány jó tanács
A nyers sonkát sósságától függően 12-24 óráig hideg vízben áztassuk. A vizet a sósságtól is függő gyakorisággal – többnyire 3-4 óránként – öntsük le és pótoljuk frissel.
Áztatás után a sonkát a hazai főzőhagyományok szerint tiszta vízzel öntjük fel, s fedő alatt lassan megfőzzük.
Tipp: A vízbe tehetünk hagymát, fokhagymát, póréhagymát, gyökérzöldségeket, borsot, babérlevelet, chilit, s más fűszernövényeket is, de bort, ecetet is adhatunk hozzá, s a gyümölcsök, mint az alma, szintén gazdagíthatják az összetevők számát, nemkülönben a sonka ízét.
A nyers sonka elkészítési ideje igen eltérő lehet, ám a sonka méretétől is függően általában 35-40 perc/kg főzési idővel számolhatunk. A kisebb, 2 kg alatti sonkák hosszabb ideig főnek, a nagyobbak főzési ideje kilogrammonként valamivel rövidebb.
A megfőtt sonkát a főzőlében hagyjuk lehűlni, majd szedjük le a megdermedt zsírt, s egy tálban gyűjtsük össze. A lehűlt sonkát vegyük ki az edényből, s letakarva, hűvös helyen tartsuk.

Trükkök, tippek, praktikák:Tipp: Miután a tiszta vízben főtt sonka elkészült, tegyük ízlés szerint fűszerekkel, fűszerkivonatokkal, szójaszósszal, borral ízesített, felforralt, majd visszahűlt, 80-90°C hőmérsékletű vízbe, majd ebben a folyadékban hagyjuk a sonkát lehűlni.

Tipp: A főzéssel nyert ízes sonkalevet levesek, főzelékek készítéséhez is felhasználhatjuk, s a főzővízről leszedett zsírt is hasznosíthatjuk, ahogy azt elődeink is tették.

A HÚSVÉTI SONKA – készítésének praktikái

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
A keményítő is szénhidrát? Mi is a különbség?
A keményítő is szénhidrát? Mi is a különbség?

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
Sütőtök sütése
Sütőtök sütése

Tököt megmos, feldarabol, sütőpapíron elrendez. Mézzel megcsurgat (+egyéb fűszerek). 200 fokos EM sütőben 30 perc. 180 fokra vissza, 15 + 10 + 10 + 5 percek - míg el nem készül....

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
SÓSKA, SPENÓT, REBARBARA – és az oxalátok
SÓSKA, SPENÓT, REBARBARA – és az oxalátok

A spenót főzése A növényt alaposan mossuk meg A spenótot bő vízben főzésének gyakorlata éppen az oxálsav tartalom csökkentése miatt alakulhatott ki. A főzés oxalát-tartalom c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Nem tilos a krumpli fogyókúra idején sem - ha ezt a
Nem tilos a krumpli fogyókúra idején sem - ha ezt a

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk