menu

Családireceptkönyv.hu

A legfinomabb húsleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2-3 velős csont
1 kisebb húsos karajcsont
4-5 sárgarépa
3-4 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 nagyobb vöröshagyma
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 marék szemes fekete bors (20-25 db)

frissen reszelt szerecsendió
továbbá: ízlés szerint marha- vagy disznóhús (elhagyható)

Elkészítés:


A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagyma héját nem távolítjuk el teljesen, maradjon rajta egy kevés, szebb lesz tőle a leves színe.
A csontokat nagyobb szűrőbe rakjuk, és lobogón forró vízzel minden oldalukat leöblítjük. A fazekat a tűzre tesszük. A hagymát kettévágjuk, a vágott felületükkel lefelé beletesszük, és pár percig pirítjuk; nem baj, ha megfeketedik. A velős csontok mindkét végét vastagon megszórjuk sóval, hogy a velő főzés közben ne csússzon ki belőlük.
Minden hozzávalót az edénybe teszünk, felöntjük annyi vízzel, amennyi belefér, lefedjük, és a lét felforraljuk. Ezután a fedőt levesszük, a hőt a legkisebbre mérsékeljük, hogy a leves ne forrjon, éppen csak gyöngyözzön. Így főzzük 6-8 órát, közben nem szabad megkeverni. A közben képződött habot nem kell leszedni róla, magától elfő. Ha így készítjük, tiszta, átlátszó levest kapunk. Időnként megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
Amikor elkészült, a csontokat kiszedjük, lecsepegtetjük, és magában vagy a zöldségekkel tálaljuk. Kínálhatunk hozzá (paleo) főtt tésztát, erős paprikát.
A húsos csontot külön tányéron tálaljuk, mustárt, ecetes tormát tehetünk mellé.
A velős csontból tálaláskor kiütjük a velőt, és (paleo) pirítóssal fogyasztjuk.
Ha a leves nem fogy el, a zöldségeket, a húst és a csontot, valamint a lét külön-külön, hűtőben tároljuk. Így kb. 1 hétig áll el.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: érdemes minél nagyobb fazekat választani, mert ha erős, tartalmas levest szeretnénk, a főzési idő alatt a leve akár a felére is csökkenhet.

A legfinomabb húsleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Céklakrém leves
Céklakrém leves

A hagymát apróra vágjuk és egy kanál vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért (kb. egy teáskanálnyit), kicsit átpirítjuk és hozzádobjuk a megpucolt, kockára vágott cé...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Frankfurti leves
Frankfurti leves

Megpirítjuk az olaj felében az apróra vágott vöröshagymát. A kockára vágott burgonyát és a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, megborsozzuk, megsózzuk, meghintjük majorannával és finomra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Frankfurti leves
Frankfurti leves

1. A hagymát apróra vágjuk. A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk, a káposzta leveleit megmossuk és felcsíkozzuk. 2. A zsírt megolvasztjuk, és rádobjuk a finomra vágott hagymát....

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
KORHELY LEVES
KORHELY LEVES

A csülköt egy nappal korábban beáztatjuk. Egy nagy fazékban feltesszük főni kb. 4 liter vízzel. A káposztát átmossuk, ha túl savanyúnak ítélnénk. Ha a hús félpuhára főtt, hozzát...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk