Meglehetősen logikusan hangzik, hogy, miközben a csirkehúst (s általában a baromfihúst) a legnagyobb jó szándékkal mossuk, a konyhában láthatóan és láthatatlanul is szétfreccsenő vízcseppekkel a baromfihús felszínéről lemosott baktériumokkal a környezetünket is megfertőzzük. A lakosságnak közel a fele mossa meg a csirkehúst, miközben mindezzel a konyhát is akaratlanul fertőzi. A legismertebb baromfiakhoz kötődő kórokozó baktérium a Salmonella spp. Akad azonban egy másik, kevésbé ismert,
ám jóval gyakrabban megbetegedést okozó baktérium is, melynek a fő forrásai ugyancsak a baromfiak, így a csirke is. Ez a másik baktérium nemzetség a Campylobacter, melynek tagjai a hasmenéses campylobacteriosis megbetegedés kórokozói. Évente világszerte milliós nagyságrendben betegednek meg a baromfiak terjesztette Campylobactertől. A Campylobacter nemzetség tagjai az egészséges baromfiak belsőségeiben, különösen a májában, is megtalálhatók, ám a főzés, sütés során szerencsére elpusztulnak.
Hogyan előzhető meg a fertőzés?
A nyers baromfihúst ne mossuk meg és alaposan főzzük, süssük meg! A hús mikrobiológiai szempontból biztonságos belső hőmérséklete min. 74°C legyen! A főzés előtt és a közben is mindig mossunk kezet meleg, szappanos vízzel! (A szappanok többsége ugyan nem pusztítja el a baktériumokat, de leoldja a kézhez tapadt zsírt, s benne a kórokozókat.) A keresztbefertőződések elkerülésére (ez lenne a jó!) használjunk külön vágódeszkát a húsokra és a zöldségekre!
A liszthez hozzákevertem az élesztőt és a sót, majd jött a tojás sárgája, a vaj, az édesítős tej. A tésztát összedolgozása után meleg helyre kelesztő tálba tettem 1 órára. Aztán ki...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tejet 1 zacskó vaníliás cukorral felforraljuk. A zsemlék tetejét levágjuk és a belsejét kivájjuk. A túrót áttörjük a zsemlék belsejével. Összekeverjük a másik zacskó vaníliás c...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 2. A cukrokat, a sót és a tojásokat kikeverjük. 3. Hozzáadjuk a lisztet, majd kisebb adagokban hozzákeverjük a tejet is. 4. Sütőpapírral béle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Ha nincs előre megfőzött kölesünk fél bögre kölesből, háromszoros vízmennyiséggel 20 perc alatt főzzünk. Lefedve hűtsük ki. Nem baj, ha a kölest kicsit túlfőzzük és ragacsos les...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű