menu

Családireceptkönyv.hu

A nyers csirkehúst ne mossad le!


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Meglehetősen logikusan hangzik, hogy, miközben a csirkehúst (s általában a baromfihúst) a legnagyobb jó szándékkal mossuk, a konyhában láthatóan és láthatatlanul is szétfreccsenő vízcseppekkel a baromfihús felszínéről lemosott baktériumokkal a környezetünket is megfertőzzük. A lakosságnak közel a fele mossa meg a csirkehúst, miközben mindezzel a konyhát is akaratlanul fertőzi. A legismertebb baromfiakhoz kötődő kórokozó baktérium a Salmonella spp. Akad azonban egy másik, kevésbé ismert,


ám jóval gyakrabban megbetegedést okozó baktérium is, melynek a fő forrásai ugyancsak a baromfiak, így a csirke is. Ez a másik baktérium nemzetség a Campylobacter, melynek tagjai a hasmenéses campylobacteriosis megbetegedés kórokozói. Évente világszerte milliós nagyságrendben betegednek meg a baromfiak terjesztette Campylobactertől. A Campylobacter nemzetség tagjai az egészséges baromfiak belsőségeiben, különösen a májában, is megtalálhatók, ám a főzés, sütés során szerencsére elpusztulnak.

Elkészítés:


Hogyan előzhető meg a fertőzés?


A nyers baromfihúst ne mossuk meg és alaposan főzzük, süssük meg! A hús mikrobiológiai szempontból biztonságos belső hőmérséklete min. 74°C legyen! A főzés előtt és a közben is mindig mossunk kezet meleg, szappanos vízzel! (A szappanok többsége ugyan nem pusztítja el a baktériumokat, de leoldja a kézhez tapadt zsírt, s benne a kórokozókat.) A keresztbefertőződések elkerülésére (ez lenne a jó!) használjunk külön vágódeszkát a húsokra és a zöldségekre!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
ALMÁS-DIÓS CSIGA (update)
ALMÁS-DIÓS CSIGA (update)

A liszthez hozzákevertem az élesztőt és a sót, majd jött a tojás sárgája, a vaj, az édesítős tej. A tésztát összedolgozása után meleg helyre kelesztő tálba tettem 1 órára. Aztán ki...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Töltött zsemle
Töltött zsemle

A tejet 1 zacskó vaníliás cukorral felforraljuk. A zsemlék tetejét levágjuk és a belsejét kivájjuk. A túrót áttörjük a zsemlék belsejével. Összekeverjük a másik zacskó vaníliás c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés tejes pite
Bögrés tejes pite

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 2. A cukrokat, a sót és a tojásokat kikeverjük. 3. Hozzáadjuk a lisztet, majd kisebb adagokban hozzákeverjük a tejet is. 4. Sütőpapírral béle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kölesgombóc sárgabarackkal
Kölesgombóc sárgabarackkal

1. Ha nincs előre megfőzött kölesünk fél bögre kölesből, háromszoros vízmennyiséggel 20 perc alatt főzzünk. Lefedve hűtsük ki. Nem baj, ha a kölest kicsit túlfőzzük és ragacsos les...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk