menu

Családireceptkönyv.hu

Az E számok osztályozása


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az E számok osztályozása

E100-199: színezékek: Természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak. Segítségükkel az áru étvágygerjesztővé válik, "minőségi" érzetet adva a terméknek – holott gyakran csak azért használnak színezéket, hogy a valódi, szegényes tápanyagtartalmat külsőleg ellensúlyozzák.

E200-299: tartósítószerek: Óvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.

E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok: Megakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban. A szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.

E400-499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek: Segítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.

E500-599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok: Nedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.

E600-699: ízfokozók: Természetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.

E700-799: antibiotikumok

E900-999: vegyes: például ide tartoznak az édesítőszerek A cukortól eltérő, mesterségesen előállított anyagok, melyek az élelmiszereknek édes ízt adnak.

E1100-1599: kiegészítő anyagok

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gelu Dóra
Egészséges  pizza
Egészséges pizza

A zablisztet az élesztővel elkeverjük, teszünk hozzá sót, és kókuszolajat, majd összedolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy összeálljon a tészta. Közben a sütőt előmelegítjük. Li...

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar GYÚLYÁSKRÉM... Vali módra
GYÚLYÁSKRÉM... Vali módra

A só, cukor, olaj kivételével mindent egyberakok és elkezdem főzni... alaposan szétfőzöm...a babérlevelet kiveszem belőle és mixelem... jó krémesre... most hozzá adom a sót olajat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Mákos guba 1
Mákos guba 1

A mákot összekeverjük a porcukorral. A kifliket felkarikázzuk és mézzel, valamint vaníliás cukorral elkevert tejbe áztatjuk. Ha mindenhol jól átázott a kifli, belekeverjük a cukr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
CITROMOS-PETREZSELYMES-FOKHAGYMÁS UPDATE SALÁTAÖNTET
CITROMOS-PETREZSELYMES-FOKHAGYMÁS UPDATE SALÁTAÖNTET

A hozzávalókat habverővel simára keverjük (lehet turmixolni is). A végeredmény egy krémes állagú, telesen homogén szerkezetű öntet lesz. Hűtőben pár napig eltartható. Bármilyen f...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk