Az E számok osztályozása
E100-199: színezékek: Természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak. Segítségükkel az áru étvágygerjesztővé válik, "minőségi" érzetet adva a terméknek – holott gyakran csak azért használnak színezéket, hogy a valódi, szegényes tápanyagtartalmat külsőleg ellensúlyozzák.
E200-299: tartósítószerek: Óvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.
E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok: Megakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban. A szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.
E400-499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek: Segítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.
E500-599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok: Nedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.
E600-699: ízfokozók: Természetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.
E700-799: antibiotikumok
E900-999: vegyes: például ide tartoznak az édesítőszerek A cukortól eltérő, mesterségesen előállított anyagok, melyek az élelmiszereknek édes ízt adnak.
E1100-1599: kiegészítő anyagok
A zablisztet az élesztővel elkeverjük, teszünk hozzá sót, és kókuszolajat, majd összedolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy összeálljon a tészta. Közben a sütőt előmelegítjük. Li...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: NehézA só, cukor, olaj kivételével mindent egyberakok és elkezdem főzni... alaposan szétfőzöm...a babérlevelet kiveszem belőle és mixelem... jó krémesre... most hozzá adom a sót olajat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mákot összekeverjük a porcukorral. A kifliket felkarikázzuk és mézzel, valamint vaníliás cukorral elkevert tejbe áztatjuk. Ha mindenhol jól átázott a kifli, belekeverjük a cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat habverővel simára keverjük (lehet turmixolni is). A végeredmény egy krémes állagú, telesen homogén szerkezetű öntet lesz. Hűtőben pár napig eltartható. Bármilyen f...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű