menu

Családireceptkönyv.hu

Az E számok osztályozása


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az E számok osztályozása

E100-199: színezékek: Természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak. Segítségükkel az áru étvágygerjesztővé válik, "minőségi" érzetet adva a terméknek – holott gyakran csak azért használnak színezéket, hogy a valódi, szegényes tápanyagtartalmat külsőleg ellensúlyozzák.

E200-299: tartósítószerek: Óvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.

E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok: Megakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban. A szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.

E400-499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek: Segítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.

E500-599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok: Nedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.

E600-699: ízfokozók: Természetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.

E700-799: antibiotikumok

E900-999: vegyes: például ide tartoznak az édesítőszerek A cukortól eltérő, mesterségesen előállított anyagok, melyek az élelmiszereknek édes ízt adnak.

E1100-1599: kiegészítő anyagok

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Színes gumicukor hernyók
Színes gumicukor hernyók

Készítsük elő az öntőformákat, vagyis a szívószál köteget. Használjunk flexibilis szívószálat, mert az jópofa redőzést ad majd a hernyónak. A szívószálakat gumizzuk össze szorosan,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Szilvia
PALACSINTA ALAPRECEPT
PALACSINTA ALAPRECEPT

Tálba szitáljuk a lisztet 1 csipet sóval. Hozzáadjuk a cukrot, a közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojásokat, majd ráöntjük a tej 1/3-át. Alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, h...

Elkészítési idő: 45
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Delikát (nedves)
Delikát (nedves)

A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: SayenFreya
pulykacomb sonka préssel
pulykacomb sonka préssel

A húst ledarálom,a pirospaprikát belekeverem, és 1 dl vízben a fűszereket feloldom, majd ezt is a húshoz dolgozom. Addig gyúrom még egy állagúvá, válik. Beleteszem a sonkaprésbe,...

Elkészítési idő: 4-5
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk