menu

Családireceptkönyv.hu

Az E-számok: vajon veszélyesek-E?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az E-számok és az adalékanyagok - veszélyesek-E?!

Az E betűk az Európai Unió által egységesen felállított és engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokat jelölik. De vajon mi is áll az adalékanyagok mögött? A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint: "adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik".

Tehát ebből talán látszik az első tévhit: az adalékanyagok nem kizárólagosan csak mesterségesen előállított vegyületek lehetnek. Amikor a kezünkbe veszünk egy terméket, mely tele van az említett jelölésekkel… nos, erős idegzet kell, hogy ezek után ne tegyük vissza azonnal a polcra. Az igazság az, hogy ezek a kódok nem jelölik konkrétan, hogy természetes növényi kivonatokról van-e szó, vagy épp mesterséges adalékokról – így valóban jogos a kétely, hogy hasznos/semleges vagy épp talán káros anyagok lapulnak a termékben.

Előfordul ugyanis, hogy az E-betűk mögött teljesen ártalmatlan anyagok bújnak meg, mint például a béta-karotint (E160) használják színező anyagként, és antioxidánsként is, vagy ilyen például a C- vitamin. Valójában a C- vitaminnak több kódja is létezik (E300- 305) attól függően, hogy milyen kémiai formában van jelen.

Persze sok adalékanyagról pedig folyik a vita tárgya, mert folyton előbukkannak olyan rémhírek, hogy komoly betegségek kialakulásáért felelősek (allergia, a neurológiai betegségek, emésztési zavarok, rák, szívbetegségek, stb.) Tény, hogy ezeknek nem feltétlenül van valós alapja a mai álláspont szerint – ugyanakkor sok olyan példa volt már az életben, hogy a negatív hatások csak több év után jelentkeztek… (Például a transz-zsírsavak esete...)



Az E-számok okozta veszélyek igazából leginkább azokat fenyegetik, akik valamilyen ételallergiábanszenvednek. Míg bizonyos adalékanyagok súlyos allergiás tüneteket válthatnak ki az arra érzékeny fogyasztóknál, van olyan ember is, aki soha nem érzékeli hatását. Amit tehetünk az, hogy próbáljuk minimalizálni a feldolgozott, ipari élelmiszereket, illetve megbízható forrásokból vásároljunk.

Élelmiszeripari megállapodás szabályozza az összetevők arányának felsorolását a csomagoláson. A címkén tehát először az a hozzávaló szerepel, amiből a legtöbb van az élelmiszerben, végül pedig az, amelyikből a legkevesebb. Így, ha az E-számokat - vagy más, teljesen ismeretlen nevű összetevőket - csak a sor végén látod kullogni, valószínűleg csak csekély mennyiség van belőle az ételben.

Szintén fontos szempont lehet még, hogy sok adalékanyag nem felel meg bizonyos étkezési stílusnak(például vallási, vega, stb.).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
Zsemle vs. kenyér vs. morzsa fasírtnál
Zsemle vs. kenyér vs. morzsa fasírtnál

Mi ugyanúgy készítjük, mint a fenti, sütőben sülő fasírtot, de van, aki inkább nem tesz bele vöröshagymát, és megnöveli a fokhagyma mennyiségét, hogy az esetleg kilógó hagymadarabk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bedő
Gomba pörkölt
Gomba pörkölt

A hagymát megtisztítom, összevágom, zsírban megpirítom. A tűzről félre húzva adunk hozzá pirospaprikát és egy kis paprikakrémet. Öntünk hozzá 2,5 dl vizet. Megvárjuk, amíg elfő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Füstölt sajtos cukkinigolyó
Füstölt sajtos cukkinigolyó

A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, az apróra reszelt fokhagymát és 1 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon. Alaposan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Ražnjići od punjenih tikvica
Ražnjići od punjenih tikvica

1. Tikvice oprati, posušiti i odrezati im krajeve. Rezati ih uzdužno na što tanje šnite, najbolje rezačem/gulilicom za krumpir. Što su šnite tanje, lakše će se motati i neće pucat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk