menu

Családireceptkönyv.hu

Az ízletes kollagén


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A kollagénről többet hallunk a kozmetikumok ismertetőiben, mint a szakácskönyvekben, pedig a kollagén gyakrabban és nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben fordul elő a konyhai lábosokban, mint fürdőszobai tégelyekben. Az állat életkorán, valamint az íz molekulákban gazdag zsírokon kívül éppen ez a kötőszöveti fehérje, az enyvadó kollagén teszi a húst ízletessé, lédússá és puhává. A sütés, főzés során, 60ºC felett a kollagén egymásba tekeredett 3 spirállánca elkezd kitekeredni, széttöredezni, majd 70°C feletti hőmérsékletnél kialakul a kocsonyánál is jól ismert zselatin, ami lehűléskor hálózatot alkotva megtartja a vizet. A súlyt tartó izmok és azok, amelyeket az állat folyamatosan használ, több kollagént tartalmaznak. A marhahús például a lábakban, a szegyben, és fartőben tartalmaz nagy mennyiségű kollagént. (A téma folytatása itt olvasható.)

Az ízletes kollagén

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nora
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Külön összekeverjük a száraz(liszt, sütőpor, só) és nedves( tojás, túró, folyékony kókuszolaj, édesítő) összetevőket. Összegyúrjuk, lisztezett felületen 1-2 cm vastag téglalap sz...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Fokhagymás fetával töltött gombafejek
Fokhagymás fetával töltött gombafejek

A gombafejeket megtisztítjuk (meghámozni nem szükséges), a szárát eltávolítjuk. A fokhagymát lereszeljük. Szárított fokhagymaport is használhatunk vagy fokhagymakrémet, de a friss...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Lencsefasírt
Lencsefasírt

Összegyúrjuk és pici prézliben megforgatva kisütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós lencse pástétom
Diós lencse pástétom

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk. Amíg fő a lencse egy száraz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk