10 adag
70 dkg darált sertéshús (comb)
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
2 csapott ek finomliszt
2 dl főzőtejszín
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
csípős fűszerpaprika ízlés szerint
Először a 70 dkg darált húst (comb) fűszerekkel összekeverjük (bors, só, majoranna, erős paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma és 1 tojás), mintha fasírtot készítenénk, csak nem teszünk bele kenyeret. Miután jól elkevertük a húst a fűszerekkel, kis gombócokat formázunk belőle, és félretesszük.
Ezután a pörköltalapot készítjük el. Hagymát (1 fej vöröshagyma) dinsztelünk, majd fűszerezzük borssal, sóval, pirospaprika, majorannával és 1 gerezd fokhagymával. Ha ez készen van, akkor rápakoljuk a kis gombócokat, és felöntjük annyi vízzel, hogy a kicsi gombócok teteje picit kilátszódjon.
Lefedjük fedővel, és megvárjuk, még megfő. Ez kb. 40-50 percet vesz igénybe.
Amikor megfőttek a gombócok jénaiba szedjük őket.
A pörkölt alapú főzővízbe (ami alatt tovább ég a gáz) kb. 2 csapott ek lisztet teszünk. Csomómentesre keverjük, és ha ez megvan, felöntjük 2 dl főzőtejszínnel. Megvárjuk, még rottyan egyet a mártás, ha ez megvolt levesszük a tűzről. Egy másik tálba külön kiszedjük a mártást.
Végül nokedlit szaggatunk hozzá és ezzel tálaljuk a gombócokat, majd a tetejére öntünk egy keveset a mártásból. Nagyon laktató étel, savanyú uborkát kínálunk mellé.
Diómorzsa A diót száraz serpenyőben lepirítjuk. Miután kihűlt, daráljuk le, és adjuk hozzá az őrölt fahéjat és az eritritet. Öntsük át egy tálba, amiben meg tudjuk majd forgatni a...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűElőkészítése: a sajtot félujjnyi szeletekre vágom, és mindegyik szelet egyik oldalát tojássárgával bekenem. Az almát megmosom, kicsumázom és vékonyra karikázom. A bundázáshoz s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kockákra vágott padlizsánt olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy padlizsánhoz egy tojást ütünk rá. A kitisztított, félbe vágott paprikákba töltjük. Egy kanál tejföllel me...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű