A feldolgozott élelmiszerekben használt mesterséges adalékanyagok növelhetik a gyulladásos bélbetegségek és az anyagcsere-rendellenességek kockázatát a Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.
A Georgiai Állami Egyetem kutatói egérkísérleteikben az emulgeálószerekre, vagyis azokra a vegyi anyagokra összpontosítottak, amelyeket számos élelmiszerhez adnak a feldolgozás során, hogy javítsák állagát és meghosszabbítsák felhasználhatóságának időtartamát.
A szakemberek két széles körűen használt emulgeálószert vizsgáltak, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt. A kutatók az egereket vízben vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etették, és megállapították, hogy ezek a szerek megváltoztathatják a bélbaktériumok szerkezetét, és gyulladást idézhetnek elő – ezáltal pedig először igazolták, hogy közvetlen hatással vannak az egészségre.
Ilyen bélgyulladásos betegség a Crohn-betegség, valamint a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), és a gyulladással kapcsolatosak az anyagcsere-rendellenességek is, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A szereket számos élelmiszer tartalmazza
Az egereken észlelt hatásokat „valószínűleg az emberekben is megfigyelhetjük” – hangsúlyozta Benoit Chassaing mikrobiológus, a tanulmány szerzője.
A kutatók azt tervezik, hogy embereken is végeznek klinikai próbákat, és már elkezdték más emulgeálók vizsgálatát állatkísérletekben.
Az emulgeálószereket – amelyek elősegítik egymásban nem oldódó folyadékok, például a víz és az olaj egymásban való eloszlatását – többek között margarinokban, majonézekben, krémes szószokban, édességekben, fagylaltokban és más feldolgozott élelmiszerekben alkalmazzák.
A használattal együtt nőtt a megbetegedések száma
A gyulladásos bélbetegségek és anyagcserezavarok egyik fontos jellemzője, hogy oly módon változik meg a bél mikroflórája – az emésztőszervrendszerben élő baktériumok milliárdjai –, hogy gyulladást idéz elő. Ezeknek a betegségeknek az előfordulása a 20. század közepén kezdett növekedni, nagyjából akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben elkezdte alkalmazni az emulgeálókat – hangsúlyozták a szakemberek.
„Azon gondolkodtunk, hogy létezik néhány nem genetikai tényező, néhány környezeti tényező, amelyek megmagyarázhatják a krónikus gyulladásos betegségek előfordulásának a megnövekedését” – magyarázta Andrew Gewirtz mikrobiológus.
„Úgy véltük, hogy az emulgeálók jó jelöltek lehetnek, mivel igen széles körben elterjedtek, és használatukkal párhuzamosan nőtt ezeknek a megbetegedéseknek a száma. Nagyon meglepődtünk, amikor kimutattuk, milyen erős hatásuk van e téren” – tette hozzá a kutató.
Elkészítés: A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tojásokat felverem a tejföllel és a sóval. A jénai tálat kevés zsiradékkal kikenem, 3 szelet kenyeret megmártóztatok a tojásos,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűRakjuk az üvegbe a szeletelt citromot és a gyömbért, öntsük fel a mézzel. Rakjuk hűtőbe. Néhány nap múlva összeérik és fogyasztható. A teához 1 kávéskanállal adjunk egy csésze ih...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMossuk meg a gyömbért és hámozzuk meg, ha szükséges. (Én személy szerint nem hámozom meg, csak alaposan ledörzsölöm.) Szeleteljük fel nagyon vékonyan, vagy vágjuk apró darabokra....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű