menu

Családireceptkönyv.hu

blansírozás


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A folyamatot a következőképp érdemes kivitelezni:

1. Egy edényben vizet forralunk. Attól függően, hogy mit fogunk blansírozni, a vízbe tehetünk sót (pl. kelbimbó), cukrot (pl. rebarbara), szódabikarbónát (színmegőrzésre, pl. spenót –vagy akinek így jobban tetszik: paraj), vagy citromlevet (pl. fejeskáposzta).

2. A megmosott, megtisztított zöldséget/gyümölcsöt/húst a forrásban lévő vízbe tesszük, és alapanyagtól függően kb. 1-4 percig főzzük. A zöldségeket, gyümölcsöket érdemes szűrőbe téve, a szűrővel együtt az edénybe tenni, mert olyan gyorsan kell kivenni és lehűteni, hogy ami kimarad/lemarad, az szétfő.

3. Az alapanyagokat a vízből gyorsan kivesszük (leszűrjük), és azonnal lehűtjük: jeges, vagy nagyon hideg vízbe tesszük. Ha kihűlt, lecsurgatjuk, és már fagyaszthatjuk is, vagy egyéb módon felhasználhatjuk.

IDŐ: Az előfőzés ideje attól függ, milyen alapanyagról van szó és mekkorára daraboltuk fel. Leghosszabb ideig a kelbimbót, spenótot és a zöldborsót blansírozzuk: 3-5 percig. Ennél némileg kevesebb is elég a sárgarépának, karfiolnak, sóskának: kb. 3-4 perc, míg a gombának 3, a kelkáposztának, őszi- vagy sárgabaracknak, paradicsomnak 1-2 perc is elegendő. A legrövidebb ideig a rebarbaraszárat sokkoljuk, annak mindössze ½ perc kell.

A zöldségek vitaminveszteségének mérséklésére szokták használni a gőzben való blansírozást. Ennek során a zöldségeket a forrásban lévő víz felett, fedővel letakarva, a gőzben blansírozzuk. Ilyenkor a főzési idő kicsit hosszabb lesz, ezt érdemes figyelembe venni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Domonkos
Hurka sütése
Hurka sütése

Hideg sütőbe rakjuk. Kis vizet rakunk alá, majd megszúrkáljuk. Légkeverésen 110 fokon 30 - 40 perc alatt megsütjük, majd 170 fokon megpirítjuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Rizstejszín
Rizstejszín

Keverjük el egy lábasban a lisztet a vízzel, és lassú tűzön főzve sűrítsük be. Amikor kezd sűrűsödni, folyamatosan kevergetve csorgassuk hozzá az olajat. Sózzuk és ízesítsük a dióv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Avokádós toast buggyantott tojással
Avokádós toast buggyantott tojással

Egy nem túl mély lábosban vizet forralunk. Közben egy (grill) serpenyőt közepesen magas lángon hevítünk. Meglocsoljuk a kenyerek egyik oldalát ½ - ½ evőkanál olajjal, és a...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sajtos, sült rizsgolyó
Sajtos, sült rizsgolyó

A főtt rizshez hozzáadjuk a lereszelt sajtot és a tojást. Alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges, még ízesíthetjük ízlés szerint fűszerekkel. Ha nagyon ragacsos lenne, zsemlemorzsát a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk