A csontlevesek titka, hogy a csontoknak legalább 4, de akár 40 óráig is főniük kell, szigorúan alacsony hőfokon. A leves gyógyhatását az adja – a belefőzött zöldségek mellett -, hogy a csontokból, csontvelőből is számos tápanyag (zselatin, kollagén, hyaluronsav, ízület- és porcvédő gluküzamin-szulfát és kondroitin-szulfát), valamint ásványi anyag (kalcium, magnézium, foszfor, kálium) kioldódik. Elsősorban a zselatinnak köszönhető, hogy a csontleves különösen jótékony hatású a gyomorra, bélrendszerre.
A kutató próbálkozott azzal is, hogy megállapítsa, hogy a gyógyhatás pontosan a leves mely összetevőjének (a családi receptben csirke, hagyma, édesburgonya, petrezselyemgyökér, sárgarépa, tarlórépa, zeller, só és bors volt) tulajdonítható. Arra jutott, hogy valószínűleg nem egy alkotóelemnek, hanem a kölcsönös együtthatósuknak köszönhető.
Erősítik a levesek gyógyító hatását a jól megválasztott fűszerek. Igazoltan jótékony hatású a keringést serkentő bors és kurkuma, a gyulladáscsökkentő petrezselyem, a koleszterincsökkentő fokhagyma, a puffadásgátló édeskömény, a gyomorerősítő kakukkfű, az étvágyfokozó bazsalikom, a baktériumölő oregano vagy az emésztést segítő gyömbér.
A húslevesből sokak számára a csípős paprika sem hiányozhat, téli időszakban ez különösen előnyös, hiszen segíti a nyák ürülését, fokozza a hőérzetet. Nagy mennyiségben viszont irritálhatja a gyomor és a bél falát. (Tavaly ősszel a világsajtót bejárta annak a kínai férfinak az esete, aki egy extra csípős levest követően először véreset hányt, majd néhány órával később kilyukadt a gyomorfala.)
A csirkemellet kis kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A kínai kelt is megmossuk, torzsáját kimetsszük, és leveleit csíkokra metéljük. Az egész...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA megtisztított sárgarépát lereszeljük a finomfogú reszelőn, ugyanezen a hagymát is, a főtt tojásokat pedig a nagyfogú reszelőn reszeljük le, a snidlinget apróra vágjuk. A vajból...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az aprított hagymát zsíron megfuttatva, pirospaprikával hintve, belerakjuk az apró kockára vágott húst, sózzuk, kis vizet öntve alá addig pároljuk, míg a hús puhulni kezd. 2...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűjól megmosott húst főni tesszük, lehabozzuk. A zöldséget, a hagymát apróra vágjuk és a léhez adjuk. Beleöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt. Ha puhára főtt a hús és a zöldség s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű