A csontlevesek titka, hogy a csontoknak legalább 4, de akár 40 óráig is főniük kell, szigorúan alacsony hőfokon. A leves gyógyhatását az adja – a belefőzött zöldségek mellett -, hogy a csontokból, csontvelőből is számos tápanyag (zselatin, kollagén, hyaluronsav, ízület- és porcvédő gluküzamin-szulfát és kondroitin-szulfát), valamint ásványi anyag (kalcium, magnézium, foszfor, kálium) kioldódik. Elsősorban a zselatinnak köszönhető, hogy a csontleves különösen jótékony hatású a gyomorra, bélrendszerre.
A kutató próbálkozott azzal is, hogy megállapítsa, hogy a gyógyhatás pontosan a leves mely összetevőjének (a családi receptben csirke, hagyma, édesburgonya, petrezselyemgyökér, sárgarépa, tarlórépa, zeller, só és bors volt) tulajdonítható. Arra jutott, hogy valószínűleg nem egy alkotóelemnek, hanem a kölcsönös együtthatósuknak köszönhető.
Erősítik a levesek gyógyító hatását a jól megválasztott fűszerek. Igazoltan jótékony hatású a keringést serkentő bors és kurkuma, a gyulladáscsökkentő petrezselyem, a koleszterincsökkentő fokhagyma, a puffadásgátló édeskömény, a gyomorerősítő kakukkfű, az étvágyfokozó bazsalikom, a baktériumölő oregano vagy az emésztést segítő gyömbér.
A húslevesből sokak számára a csípős paprika sem hiányozhat, téli időszakban ez különösen előnyös, hiszen segíti a nyák ürülését, fokozza a hőérzetet. Nagy mennyiségben viszont irritálhatja a gyomor és a bél falát. (Tavaly ősszel a világsajtót bejárta annak a kínai férfinak az esete, aki egy extra csípős levest követően először véreset hányt, majd néhány órával később kilyukadt a gyomorfala.)
A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megtisztítjuk. A sárgarépát is megtisztítjuk, és egy hullámos szeletelővel vékony karikákra vágjuk. A répát és a karfiolt feltesszük főni. B...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1: A tisztított kukoricát kevés vízben kb. 20 perc alatt megpároljuk. Közben a tisztított pórét apróra vágjuk. Keveset félretehetünk belőle a díszítéshez. 2: A megpuhult, kissé le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasban, a forró olajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd a liszttel zsemleszínű rántást készítünk benne. Felengedjük 1,5 liter hideg vízzel, ízlés szerint sózzuk, felforral...
Elkészítési idő: 30-perc Nehézség: KönnyűA hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fű...
Elkészítési idő: 120 Nehézség: Könnyű