Az édesítőszerek hatása Az édesítőszerek közül most a cukoralkoholokról lesz szó, amik szintén szénhidrátok, de más a szerkezetük. Ebből adódik, hogy édesek, akárcsak a cukor, de nagy előnyük vele szemben, hogy az emésztőrendszer nem képes őket lebontani és hasznosítani, ezért a vizelettel úgy távoznak, hogy közben nem nyer belőlük a test kalóriát, sőt a tengerszintre sem gyakorolnak nagy hatást.A cukoralkoholok legtöbbjével akkor találkozhatsz, ha elolvasod egy cukormentes élelmiszer összetevőit, míg az eritrit, a szorbitol és a nyírfacukorként közismert xilitol magukban is kaphatóak.Ezeket az édesítőszereket a cukorral két mérőszám alapján lehet összehasonlítani. A glikémiás index azt mutatja meg, mennyire emelik meg a vércukorszintet, míg az inzuinindexből kiderül, hogy a vércukorszintet szabályozó inzulinhormon mennyisége mennyire emelkedik a vérben az evés után következő két órában. Mivel mindkét mértékegység a cukorhoz viszonyít, ezért a cukor glikémiás indexe és inzulinindexe is 100. Mutatjuk, mennyivel jobbak ennél a cukoralkoholok.
A glikémiás index 55 alatt számít alacsonynak, amiből kiderül, hogy a cukoralkoholból készült édesítőszerek sokkal kevésbé növelik az étvágyat, mint a cukor.Hasonlóképpen működik a nem cukoralkoholokból álló természetes édesítőszer, a stevia is, ennek azonban hiába nulla a glikémiás indexe, mégis inzulinválaszt ad rá a szervezet, ezért kutatások is kimutatták, hogy növelheti az étvágyat.A mesterséges édesítőszerek, például a szukralóz, a szacharin vagy az aszpartám szintén nullás glikémiás indexszel rendelkeznek, ám ezek esetében is előfordulhat, hogy mégis éhségfokozó hatásuk van.
Eritrit – glikémiás index: 0, inzulinindex: 2.
Izomalt – glikémiás index: 9, inzulinindex: 6.
Maltitol – glikémiás index: 35, inzulinindex: 27.
Szorbitol – glikémiás index: 9, inzulinindex: 11.
Xilitol – glikémiás index: 13, inzulinindex: 11.
Glycerol – glikémiás index: 5, inzulinindex: 7.
Mannitol - glikémiás index: 2, inzulinindex: 5.
A rizst a tasakon lévő leírás szerint puhára főzzük (mivel ez kb 40-45 perc, így ezzel kell kezdeni). Ezután alaposan lecsepegtetjük, majd kihűtjük. A zöldségeket megtisztítjuk, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kókusztejet a vízzel és a fűszerekkel elkeverjük, belevegyítjük a barnarizs-lisztet. Felforrósított, olajjal vékonyan kikent serpenyőbe sonkát szórunk, megpirítjuk, majd beleöntj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a villával összenyomott tojásokat, és a fűszereket. Összemelegítjük, és nagyon gyorsan belapátoljuk!
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű