Hozzávalók (4 adaghoz):
Ezt az ételt legalább két dolog miatt lehet nagyon szeretni. Az egyik, hogy a spenót-feta olyan klasszikusan jó párosítás, hogy azt elmondani nem lehet. A másik pedig, hogy mosogatással együtt 15 perc alatt végzünk, és az asztalon gőzölög az ebéd.
20 dkg bébispenót
20 dkg feta sajt
2 dl tejszín
4 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg tészta
só, bors, olaj
Feltesszük a tészta főzővizét melegedni egy kis sóval és olajjal.
Serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk benne a felaprított újhagymát és fokhagymát, rádobjuk a megmosott spenótot, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk összeesni a spenótleveleket.
Mikor már megfonnyadtak, felöntjük a tejszínnel, lejjebb vesszük a hőt alatta.
A tésztát megfőzzük.
A fetát a mártásba morzsoljuk, el is zárhatjuk a lángot.
Végül a leszűrt tésztát beleforgatjuk a szószba, és tálalhatjuk is.
gy lesz tökéletes a főtt tészta
7 bevált tipp
Főzési idő
A tésztafőzés alfája és omegája a főzési idő, tésztafélénként és gyártónként változó, ezért az a legjobb, ha pontosan betartod a csomagoláson levő utasításokat, akkor már nagy baj nem lehet, na meg persze az sem árt, ha időnként ránézel a készülő tésztára
Lobogó víz
A végeredmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a forrás mely fázisában jár a víz, amikor a tésztát belerakod. Fontos, hogy tényleg forró, lobogó és kellemesen sós vízbe kerüljön a száraz tészta, így fő meg a leggyorsabban, és az állaga is így lesz a legjobb.
Fogkemény tészta
Ha már fő a tészta, időnként kóstold meg, ha már rágható, de nem főtt túl puhára, nos, akkor az igazi, akkor al dente, azaz fogkemény. A tökéletes állapot valahol ennek a környékén van, de itthon viszonylag kevesen szeretik így, és inkább szétfőve fogyasztják, pedig tényleg fogkeményen az igazi, próbáld ki, ha még nem tetted!
Szűrés
Ha már megfelelő az állag, vedd elő a kedvenc tésztaszűrődet, majd szűrd le a tésztát, nem kell utána hideg víz alá tenned vagy bármilyen hasonló trükkhöz folyamodnod, az olajat is a polcon hagyhatod, egyszerűen csak engedd át rajta a főzővizet, és kész.
Összekeverés a feltéttel
Ha már kész a feltét, az a legjobb, ha a tűzhelyen levő serpenyőben össze is kevered a tésztával, pár percig együtt is főzheted őket. Ha szószos feltétet készítettél, akkor kifejezetten ajánlott ez a módszer, mert így jobban átveszi a tészta a szósz ízeit.
A sajt
Az elmaradhatatlan hozzávaló, ami nélkül tésztaételt nemigen fogyaszt senki. Ugyan itthon kevésbé elterjedt, és a jó minőségű nem is olcsó, mégis érdemes beszerezned egy kis friss - nem a boltok polcain előre reszelt fűrészpor verziót! - parmezánt, és azzal ízesíteni kedvenc tésztádat, sokkal zamatosabb lesz tőle.
Sütés
Ha minden a helyén van, akkor már fogyaszthatod is a kész ételt, vagy adhatsz neki pár percet a sütő melegében, hogy az ízek igazán összeérjenek, illetve a sütés révén még egy kis plusz zamatot kapjanak.
1. A 2/3 bögre meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverjük. 2. Ezután jöhet az összes többi hozzávaló, annyi hogy csak két bögre lisztet borítsunk h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Megfőzzük a rizstésztát a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Leszűrjük, folyó hideg víz alá tartjuk, majd lecsöpögtetjük. 2. A tésztát nagy tálba öntjük. Hozzáadjuk a g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint a tojással elkeverjük, beletesszük a reszelt sajtot, a tejfölt, a sót, a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben sütjük. Me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a pörcöket félretesszük. 2 kanál olajon megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, az összetört fokhagymát, a sűrítet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű