menu

Családireceptkönyv.hu

Grillezett zöldségek felhasználása:


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Köretként – kimondottam passzol egyéb grill ételek mellé, de sült húsokhoz, halakhoz is. Tálaljuk natúron, vagy grill öntettel lelocsolva.
Szendvicsekbe – hidegen, melegen nagyon finom töltelék lehet, főleg mediterrán jellegű szendvicsekbe (pita, ciabatta, focaccia etc).
Pizza feltétkent – különleges ízt adhatunk a pizzának, különösen egy egészséges pizzának.
Salátákhoz – a grillezett zöldségeket daraboljuk fel, majd adjuk hozzá tésztához, kuszkuszhoz vagy zöldsalátalevelekhez, vagy csupán öntsük le egy egyszerű saláta öntettel
Mártogatósként – a grillezett zöldségeket egy robotgéppel turmixszoljuk össze, adjunk hozzá olívaolajat, citromlevet és egy préselt fokhagymát. Isteni finom mártogatós, amit szendvicskrémként is használhatunk!
Zöldséges ételekhez – a grillezett zöldségeket tovább módosíthatjuk, pl paradicsomszósszal vagy tejszínnel öntsük le, és szórjuk meg reszelt sajttal majd a grill alatt pirítsuk meg – de azok, akik diétáznak vagy fogyókúráznak, csakis zsírszegény sajtot és joghurtot használjanak!
A grillezett zöldségek egy remek étel méregtelenítésre is (pl barna rizzsel párosítva), de figyeljünk arra, hogy a a zöldségek ne legyenek túlgrillezve.

Elkészítés:


Grillezett zöldségek készítése

Grillezett zöldség csíkok: A zöldségeket vágjuk fel falat vékony csíkokra vagy szeletekre –pl. a cukkínit, padlizsánt, batátát hosszában kb 1cm-es csíkokra, a paradicsomokat, paprikákat, édeskömény gumót félbe – majd egy ecsettel kenjük meg vékonyan olívaolajjal vagy a páccal. Parázson vagy alacsony lángon grillezzük kb 5 percig, vagy addig, amíg grillcsíkok keletkeznek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek kormosak! (Tipp: a padlizsánt grillezés előtt érdemes sós olajban kb 10 percig állni hagyni).
Zöldség nyársak: A zöldségeket vágjuk fel kb 3cm-es darabokra, kenjük meg a páccal vagy olajjal, majd egy előre beáztatott fapálcikákra (vagy fém nyársakra) tűzdeljük fel őket. Vigyázzunk arra, hogy olyan zöldségeket kombináljunk, amelyek grillezési ideje hasonló – pl cukkíni, mini-paradicsom, fokhagymagerezd, kaliforniai paprika, salotta hagyma. Félig főtt újburgonyát kombinálhatunk batátával vagy pasztinákkal (ezeket is érdemes először 2-3 percig vízben forralni) – préseljünk közéjük friss babérleveleket! Ismételten legyünk óvatosak, hogy a zöldségek ne legyenek szenesek!
Grillezett zöldségek sütőben: Télen, vagy ha nincs lehetőségünk nyáron al fresco grillezésre, a konyhai sütőben is grillezhetünk – nyársakat is, bizonyos zöldségeket önmagukban is – de talán érdemesebb több zöldségfélét összevágni (közepes szeletetekre, darabokra), és egy tepsiben grill alatt megsütni, vagy sült zöldségeket készíteni. Ebben az esetben öntsünk a zöldségekre több olajat (amit a sütés után leszűrünk, és salátaöntetként használunk. (Tipp – ha adunk egy chili paprikát (félbe vágva) a zöldségekhez, nagyon pikáns lesz a zöldségek íze!). Ehhez a változathoz a fent említett zöldségek mellett még alkalmas (egészben) a bébi kukorica, bébi cukkíni is. Paradicsomot mellőzzük, vagy csak az utolsó 5-10 percre tegyük a grill alá. A grillezés ideje a sütőtől függ – de kb 15-20 perc.

Trükkök, tippek, praktikák:


A zöldségfélék az egyedüli ételcsoport, aminek pozitív hatásait még nem vétózták meg újabb és újabb tanulmányok, kísérletek vagy szakvélemények, bár az mindenki által elfogadott, hogy a legtöbb zöldség nyersen a legegészségesebb. Ezt követi a párolás majd a grillezés (de csak akkor, ha nem ég meg az étel). A grillezett zöldségek fogyasztása tehát egy remek és gyors megoldás ahhoz, hogy a napi vitaminbevételünket növeljük, a derékbőségünket viszont csökkentsük. Ráadásul roppant egyszerűen elkészíthető, még kezdők számára sem kihívás..

Alapanyagok

Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, kápai paprika, chili, fokhagyma, vörös-lila-póré-salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek se macerás pácolást, se sok időt a grillen. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa – ezeket azonban érdemes félig vízben megfőzni, és utána a grillsütőn (vagy grill alatt) megbarnítani.
A grillezett zöldségeket többféleképpen lehet elkészíteni – a szabadban (faszenes vagy lávaköves grillsütőn); a konyhában, grill alatt a sütőben vagy grillserpenyőn.
A zöldségeket lehet önmagukban, csoportosan vagy nyárson grillezni. Némely zöldség még pucolást sem igényel – egyben, héjjal együtt mehetnek a grillre. Ilyen pl a hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, amelyek héját a grillezés után eltávolítjuk.
A zöldségeket nem szükséges bepácolni, csupán olajjal vékonyan megkenni, hiszen a jellegzetes ízt a grillezés adja – főleg a faszén – majd a grillezés után tovább lehet ízesíteni valami egyszerű öntettel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cukormenetes kakaós csiga
Cukormenetes kakaós csiga

A tésztához a liszteket, a sót és az eritritet összekeverjük egy dagasztótálban, a tejben pedig elmorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 4-5 percet állni. Az élesztős tejet beleöntjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Fritőz---Rántott hagymakarikák
Fritőz---Rántott hagymakarikák

Hámozzuk és mossuk meg a hagymát, vágjuk 5 mm-es karikákra majd szedjük szét rétegekre. Egy nagy tálba öntsük bele a liszt felét és a tejet és fűszerezzük sóval, borssal. Forgass...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Joghurtos citromos szelet
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Joghurtos citromos szelet

A tojásokat a joghurttal jól összekeverjük, hogy krémes állagú legyen. Beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vaníliát és a reszelt citromhéjat. Egy tepsit bélelj ki papírral és tégy b...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóri
Teljes kiörlésű tönkölyös pizza
Teljes kiörlésű tönkölyös pizza

Összegyúrjuk a tésztát, dagasztjuk. 1 órát kel. 3 gombócot formálunk, kinyújtjuk. Rá a feltétek 190fokon 16-18 percet sül

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk