menu

Családireceptkönyv.hu

gulyás leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


hozzávalók / 4 adag
A leveshez
60 dkg marhalábszár
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
0.5 kis db zeller
30 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk fűszerpaprika
15 szem bors
1 kávéskanál köménymag
1 db babérlevél
1.5 tk só
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál paprikakrém (csemege)

1 közepes db paradicsom
1.5 ek sertészsír (vagy 3 ek olaj)
2 l víz

Elkészítés:


A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a piros aranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Ezalatt elkészítjük a csipetkét: a tojásból, lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk és külön kis fazékban, forrásban lévő vízben kifőzzük az előzetesen elcsipkedett tésztát. Leszűrjük és a leveshez adjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A marhahúst sokkal tovább kell főzni, mint a zöldségeket, főzési ideje legalább 2 óra. Kevés vízzel pörköltként elkészítve ízletesebb lesz és hamarább megpuhul a hús. Ha figyelmesen olvastad a receptet, nem csak összelottyantom a zöldséges lével, hanem amikor a zöldség félig puha hozzáadom a krumplit és a pörköltet és addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul. A csipetkét nyugodtan lehet a levesbe belefőzni, de én külön szoktam.

Gulyást szaftos húsból készítünk.Lábszár a legjobb erre a célra,de rostélyosból,szegyből vagy nyakából is lehet sőt vegyesen még jobb.A vegetát meg a piros aranyat felejtsd el.Ja....és a húskockát is.

Pörköltbe, gulyásba lábszárat, pofahúst javaslok, belsőségek közül szívet, vesét.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Szabina
Krumplileves
Krumplileves

A szalonnát kockákra vágom és üvegesre pirítom. A zöldségeket megtakarítom és felaprítom. A felaprított répát és Engadget a szalonnára öntöm és kicsit megpárolom Utána hozzáadom...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csuri
Csorba – erdélyi raguleves
Csorba – erdélyi raguleves

1. A répát és a zöldséget vékony szálra, csíkra reszeljük, és olajon megdinszteljük. 2. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst és felengedjük fél liter vízzel és félp...

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Spárga krém leves
Spárga krém leves

A spárgafejeket (kb. 3-5 cm hosszan) levágom és félreteszem, a törzseket pedig 2 cm-es darabokra vágom. A törzseket egy fazékba teszem, felöntöm vízzel, hogy bőven ellepje, beletes...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Csirkegulyás
Csirkegulyás

1. A zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. 2. Megszórjuk paprikával és beletesszük a feldarabolt csirkét. 3. Nagy láng felett, állandóan keverve zsírjára pi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk