menu

Családireceptkönyv.hu

gulyás leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


hozzávalók / 4 adag
A leveshez
60 dkg marhalábszár
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
0.5 kis db zeller
30 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk fűszerpaprika
15 szem bors
1 kávéskanál köménymag
1 db babérlevél
1.5 tk só
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál paprikakrém (csemege)

1 közepes db paradicsom
1.5 ek sertészsír (vagy 3 ek olaj)
2 l víz

Elkészítés:


A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a piros aranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Ezalatt elkészítjük a csipetkét: a tojásból, lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk és külön kis fazékban, forrásban lévő vízben kifőzzük az előzetesen elcsipkedett tésztát. Leszűrjük és a leveshez adjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A marhahúst sokkal tovább kell főzni, mint a zöldségeket, főzési ideje legalább 2 óra. Kevés vízzel pörköltként elkészítve ízletesebb lesz és hamarább megpuhul a hús. Ha figyelmesen olvastad a receptet, nem csak összelottyantom a zöldséges lével, hanem amikor a zöldség félig puha hozzáadom a krumplit és a pörköltet és addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul. A csipetkét nyugodtan lehet a levesbe belefőzni, de én külön szoktam.

Gulyást szaftos húsból készítünk.Lábszár a legjobb erre a célra,de rostélyosból,szegyből vagy nyakából is lehet sőt vegyesen még jobb.A vegetát meg a piros aranyat felejtsd el.Ja....és a húskockát is.

Pörköltbe, gulyásba lábszárat, pofahúst javaslok, belsőségek közül szívet, vesét.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar New Orleans-i fokhagymaleves
New Orleans-i fokhagymaleves

Hámozzuk meg és vágjuk finomra a mogyoróhagymát és a vöröshagymát. Tisztítsuk meg a fokhagymát. Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd mikor már habzik, tegyük bele a mog...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Grízgaluska
Grízgaluska

Állni hagyni 1 órát de ha több az sem baj, Forrásban lévő sós vízben kis galuskákat szaggatni , pár 2-3 percig fedő alatt forrjon utána tartalék 5 perc, elzárni alatta a tüzet és p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Tejszínes zellerkrémleves
Tejszínes zellerkrémleves

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a zellert, krumplit, vöröshagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a zellert és a kru...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Húsleves
Húsleves

A húst annyi vizzel fölöntjük amennyi jól ellepi és forrástól számitva kb jó 10 percig fözzük, majd leöntjük a vizet,megtisztitjuk a fazekunkat Igy nem kell habot leszedni mert a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk