20-25 dkg sovány főtt vagy sült hús
1,5-2 db zsemle
2 tojás
petrezselyemzöld
bazsalikom
borsikafű
20-25 dkg sovány főtt vagy sült húst finomra darálunk. alaposan összedolgozzuk 1,5-2 db tejben áztatott, kinyomkodott és jól szétmorzsolt zsemlével, 2 tojássárgájával, finomra vágott petrezselyemzölddel, csipetnyi bazsalikommal, borsikafűvel, végül lazán belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Csésze alakú egy vagy kétszemélyes fém vagy hőálló üveg pudingformát vagy több adag esetén özgerincformát alaposan kivajazunk, liszttel meghintjük, majd kétharmadáig töltjük hússal. Nagyobb edénybe, hideg vízbe állítjuk, és letakarva lassú tűzön megfőzzük.
Amikor elkészült, kiborítjuk, és több adag esetén vigyázva fölszeleteljük. Ha a masszával töltött formát nem állítjuk vízbe, hanem előmelegített sütőben megsütjük, húsfelfujtat kapunk.
A leírtak alapján készíthetünk máj-, tojás-,sajt-,zöldség-,halpudingot, illetve felfujtat. Formálhatunk a fenti keverékekből 8-10 cm hosszú, 2 cm vastag hengereket ,és lapos pogácsákat is, amelyeket zsemlemorzsába forgatva bő olajban sütünk ki. Ebédre vagy vacsorára készíthetjük, ízlés szerinti (sajt-, uborka-, paradicsom-,sóska-,gyümölcs-,kapor-, torma-stb.) mártással körülöntve, fél adag petrezselymes burgonyával, burgonyapürével kiegészítve.
-brokkolit megpároltam a fokhagymával -ez alatt megfőtt a tészta -mivel a brokkoli jó ízt kapott a fokhagymától azt már nem kevertem a tésztához
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, és vízben megfőzzük. Egy másik edényben a felkockázott paradicsomot elkezdjük melegíteni, és a saját levében megfőzzük. Egy szitán átpaszír...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűHa a főzővízhez szódabikarbónát adsz, lágyítja az ételeket. Ebben sincs teljes egyetértés, mert míg egyes tanulmányok szerint a szódabikarbóna használata megkönnyíti az emésztést,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű