menu

Családireceptkönyv.hu

Gyors felszívódású szénhidrátok: Nagyon megemeli a v


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


cukor (szőlőcukor, fehér cukor)
• lekvár, dzsem, befőttek
• cukorkák, kekszek
• cukrozott üdítőitalok (Cola, gyümölcslevek stb.)
• szárított gyümölcsök
• szőlő, érett banán
• péksütemények, torták
• fehér kenyér, kifli, zsömle…
• burgonya, fehér rizs
• puffasztott rizs, puffasztott búza

Közepes felszívódású szénhidrátok: Közepesen emeli meg a vércukorszintet

• teljes kiőrlésű pékáru, tönkölybúza, durumliszt, hajdina, árpa
• barna rizs
• sültburgonya
• zabpehely
• tejtermékek
• gyümölcsök
• cukrozatlan gyümölcslevek
• méz
• tejcsokoládé, fagylalt



Lassú felszívódású szénhidrátok: Minimálisan emeli meg a vércukorszintet

• zöldségek
• citrusgyümölcsök
• olajos magvak (mandula, dió, mogyoró, tökmag…)
• bab, lencse, csicseriborsó, szója, tofu

A fogyást és zsírégetést úgy lehet leginkább elősegíteni, ha szénhidrátigényünket lassú felszívódású szénhidrátokból elégítjük ki, minél kevesebbet fogyasztunk közepes felszívódású szénhidrátokból, és egyáltalán nem fogyasztunk gyors felszívódású szénhidrátokat.



Mi csökkenti a szénhidrátok vércukoremelő hatását?
1. Magas rosttartalmú élelmiszerek (pl. zöldségek)
2. Fehérje-dús élelmiszerek (A fehérjékben gazdag ételek csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok vércukoremelő hatását.)
3. Zsírok, olajok
4. A szénhidrát formája (Minél kisebb a szénhidrát részecske – pl. finomra őrölt, püré -, annál jobban emeli a vércukorszintet.)
5. Főzési idő (Minél tovább főzzük a szénhidrátot, annál jobban emeli a vércukorszintet.)

És még egy fontos adat: A szervezet inzulinérzékenysége napszaki ingadozást mutat; a legmagasabb délben, a legalacsonyabb reggel, vacsoraidőben pedig az előző kettő között van. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyiségű szénhidrátot délben célszerű fogyasztani, míg a legkevesebbet reggel.

Vércukorszint stabilizálása => Zsírégetés, fogyás
Lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása => Vércukorszint stabilizálása
Gyors felszívódású szénhidrátok => Zsírraktározás (testmozgás hiányában)
Célszerű reggelire csak minimális szénhidrátot fogyasztani.

A glikémiás indexről…

A szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatását egy viszonyszámmal is kifejezik; ez a glikémiás index (GI). A glikémiás index egy 0-100 közötti skála, ahol a szőlőcukor értéke 100, és ehhez viszonyítják az összes többi élelmiszer egységnyi mennyiségének vércukorra gyakorolt hatását (étkezést követően milyen gyorsan szívódik fel a szénhidrát, s így milyen magasra emelkedik a vércukorszint). 100-as GI érték esetében az étel elfogyasztását követően nagyon gyorsan és nagyon magasra szökik a vércukorszint. (alacsony GI érték: 0-55, közepes GI érték: 56-69, magas GI érték: 70-100)

A glikémiás indexet eredetileg cukorbetegek számára dolgozták ki, hiszen az ő esetükben létfontosságú az inzulinaktivitás pontos irányítása. Az utóbbi időben azonban már a diétáknál is elkezdték ezt figyelembe venniA glikémiás index mellett támpont még a glikémiás terhelés (glycemic load = GL), ami adagokra bontva mutatja a szénhidrátok vércukoremelő hatását. És mérik még az inzulin kiválasztó hatást is, ami bizonyos ételek esetében eltérő értéket mutat mint a GI.

Nem szükséges, hogy egy egészséges (nem cukorbeteg) személy mélyebben elmerüljön a GI-GL táblázatban, és annak megfelelően próbálja meg összeállítani az étrendjét! A fogyáshoz elegendő néhány alapismeret, amit fent leírtunk…

A fogyás és zsírégetés fizikai feltételei:
• vércukorszint egyenletes szinten tartása (megfelelő minőségű (és mennyiségű) szénhidrátok fogyasztása, éhség elkerülése napi 5-6-szori kisebb étkezésekkel)
• elegendő folyadékfogyasztás (3-4 liter tiszta víz!)
• jó zsírok fogyasztása, rossz zsírok kerülése
• savasító ételek csökkentése, kizárása
• egészséges táplálkozás (tartósított, kész ételek minimálisra csökkentése)
• vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitele
• cukor helyett természetes édesítő használata, pl. stevia
• valamennyi testmozgás végzése

Elkészítés:


Ha kérdésed van, e-mai-len igyekszem mihamarabb válaszolni, de telefonon is keress bátran!

Szeretettel: Katalin +36 30 797 44 07
[email protected]

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Edit
SPÁRGA
SPÁRGA

A spárga szárát letörni, megmosni majd bő vízben 5-10 percig főzni. Hideg vízbe szedni, hogy a színét megőrizze. Vajat pirítani fűszerezni majd a spárgát ebben átforrósítani vagy s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andi
Sport szelet diétásan, sütés nélkül
Sport szelet diétásan, sütés nélkül

A vajat, az édesítőt és a tejet egy lábasban összeolvasztjuk, majd a kakaóporral elkevert kekszre öntjük. Hozzáadjuk a rumaromát és alaposan összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hanna
Teljes kiőrlésű pizza
Teljes kiőrlésű pizza

Tejet langyosra hevítjük a cukorral és hozzáadjuk morzsolva az élesztőt, lefedve pihentetjük. Kimérjük a lisztet és hozzáadjuk az ételízesítőt és sót. Keverőtálba beletesszük a k...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Karfi­ol­fa­latka
Karfi­ol­fa­latka

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk