menu

Családireceptkönyv.hu

Halványító zeller


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Halványító zellernek a zeller növény szárát nevezik, amivel más néven szárzellerként vagy angol zellerként is találkozhatsz. Ugyanúgy ehető, mint a gumója, sőt a világ (talán) nagyobbik felén inkább ezt a részét eszik. Habár ugyanarról a növényről van szó, általában vagy a gumójáért, vagy a száráért termesztik.

Emlékszem, egyszer egy amerikai főzőműsorban láttam, ahogy a műsorvezető lelkesen magyarázta a közönségnek, hogy a zeller gumója is ehető, nem kell tőle félni. Ez elég furcsa volt a magyar fülemnek. Mivel nálunk éppen fordítva van, vagyis a gumóját fogyasztjuk, ezért nehezebb a szárához hozzájutni, de jobb zöldségeseknél vagy nagyobb hipermarketekben általában beszerezhető.

Az íze majdnem olyan, mint a gumóé, ezért szinte oda-vissza helyettesíthetők egymással. A különbséget tekintve a szárnak valamivel könnyedebb, zöldebb jellegű íze van. Ráadásul azt inkább meg is eszik, míg a gumót mi gyakran kivesszük a levesből, csak az íze miatt fő bele. A zeller szárat gyakran belepürésítve vagy beleszeletelve teszik az ételbe, így könnyedsége mellett valamivel intenzívebb is marad az íze.

Déli konyháknak, pl. a USA déli államaiban elterjedt ízeknek és sok olasz ételeknek, mint például az eredeti bolognai szósz is elengedhetetlen alapja az Emeril Lagasse által zöldség-szentháromságnak hívott keverék. Apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma-sárgarépa-szárzeller egyenlő arányú keverékét párolják olajon, és ehhez adják az étel lényegét jelentő húsokat, darabos zöldségeket és fűszereket.

Sajnos nem áll el sokáig, de nem kell félni ha nem használod el az egészet. Nyersen, salátákba vagy csak magában elrágcsálva is kitűnő, egészséges csemege.

Halványító zeller

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Gombás húsos burgonya
Gombás húsos burgonya

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy serpenyőben a MAGGI Ízvarázzsal megszórt hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd kivesszük és egy sütőtál aljára tesszük. A gombá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Rántott sajt 2 - OK
Rántott sajt 2 - OK

1. A sajtot 8-10 mm-es szeletekre vágom, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom, majd a panírozást megismétlem. 2. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
UPDATE MILÁNÓI
UPDATE MILÁNÓI

Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát, rádobjuk a darált húst és fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a ketchupot és ízesítjük a fűszerekkel. Té...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos bundáskenyér tepsiben
Sajtos bundáskenyér tepsiben

A tojásokat felütjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vegetát és a tejet. A kenyereket megforgatjuk a tojásos masszában, majd egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk