menu

Családireceptkönyv.hu

hogy kell felengedtetni a fagyasztott halat?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Ha panírozott halról van szó, akkor fagyasztott állapotban készítsük el a felhasználási útmutató alapján. Semmiképp ne olvasszuk ki sütés előtt!

Ha viszont natúr halfilénk van, a helyzet teljesen más.

Ezt ugyanis felhasználás előtt ki kell olvasztani. Nem tesz jót vacsoránk minőségének, ha a fagyasztott halat forró vízbe tesszük, ha a mikróban adunk neki rendesen, ha forró sütőbe toljuk olvadozni, vagy Uram bocsá’, hajszárítóval fúvogatjuk.

Az optimális megoldás az, ha 16-18 órával a felhasználás előtt a halat a hűtőszekrény zöldségeknek fenntartott részében hagyjuk lassan magához térni.

Viszont ki tudja előre manapság, mit eszik 18 óra múlva? Senki; – és most jön a jó tanács: a mélyhűtött halat bő hideg vízbe tesszük, úgy 20-25 fok körülibe, (mint a Balaton júniusban).

Az idő telik, körülbelül 20-25 perc, és az 5-6 percenként váltott hideg vízben halunk felolvadt, lehet leszárítani papírtörlővel, só kell rá, talán citrom, vagy más fűszer, közben kész lett a köret, a saláta, meg van terítve, 10 perc alatt megsül a hal, kezdődhet az evés, és utána mindenki elégedetten szuszog.

Elkészítés:


E heti tesztünk során a gyorsfagyasztott halfiléket vizsgáltuk: ízét, állagát, árát tekintve, vajon melyik a legjobb választás?

Mielőtt natúr módon – vajon, sóval, borssal ízesítve – kisütöttük, mindegyiket lemértük, hogy valóban annyit nyomnak-e a kiolvasztott szeletek, mint a megadott töltő tömeg. A vakteszten 1-5-ig pontozhatott a kóstolók 13 főből álló csapata. Ahogy az az alábbi részletes értékelésből is kiderül, a megmérettetésen ismét az egyik legolcsóbb termék szerepelt a legjobban. Ráadásul a kiolvasztást követően ennek tömege volt a legközelebb a csomagoláson megadotthoz töltő tömeghez.

1. Hekk

(Hering Trade Kft.), 56 pont

Érezhetően ez volt a legkevésbé zsíros, vagy „vizesnek" tűnő halhús – az állagát többen dicsérték. Sütés után is gusztusos maradt, nem esett szét. Jellegzetes ízét a tesztelők közül többen is rögtön felismerték – s valóban, egyből a balatoni nyár jutott az eszükbe.

2. Tilápia

(Hering Trade Kft.), 51 pont

Pár ponttal csúszott le az első helyről. A húsa szép fehér, kellemes illattal. A legtöbben az ízét rendkívül jónak tartották, majdnem olyan, mint a csirkehúsé. Sütés közben jól megtartotta a formáját, nem esett szét.



Fo­tó: Thinkstock
3. Bőrös süllő

(Lidl Deluxe) 34 pont

Többen szintén a csirkehúshoz hasonlították, de voltak, akik szerint kicsit vízízű. A csomagoláson feltüntetik, hogy kevés szálkát tartalmazhat, mi azonban szerencsére egyet sem leltünk. A zacskóban állítólag 4-8 filé lehet, a miénkben 5 db volt.

4. Alaszkai tőkehal

(Hering Trade Kft.), 33 pont

Fagyasztva gusztusosak voltak a szeletek, a kiolvasztás során viszont rengeteg vizet engedett. A sütést rosszul bírta, ez volt az egyetlen, ami darabokra esett.

5. Pangasius

(Hering Trade Kft.), 26 pont

Ennek a csomagolásában találtuk a legvastagabb szeleteket. Kiolvasztás után kissé szivacsos állagú volt, fogyasztáskor pedig a kelleténél zsírosabbnak tűnt. Sütése egyszerű volt, könnyen lehetett fordítani, azonban íze, illata sem aratott különösebb sikert, így a legnagyobb előnyének kedvező árát említhetjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Paprikás halragu
Paprikás halragu

A halat aprítsuk fel. A paprikákat, póréhagymát is daraboljuk fel, tetszőlegesen. Vajon megpirítjuk a zöldségeket és ha már félig megpuhultak, rárakjuk a haldarabokat. Tovább pi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Harcsapaprikás túrós csuszával
Harcsapaprikás túrós csuszával

1. Aprítsuk finomra a hagymát, kockázzuk fel a füstölt szalonnát, majd a paprikát és a paradicsomot is. 2. A tésztát főzzük meg al dente (nem főzzük szét, hanem fogroppanósra, álta...

Elkészítési idő: 45 min
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres
kapormártás/glutenmentes
kapormártás/glutenmentes

KAPORMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE: A zsírból és a rizslisztből készíts világos színű rántást. A kapor 2/3-át add hozzá a rántáshoz és állandó kevergetés mellett párold át, majd add hozzá a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Mediterrán tonhal steak
Mediterrán tonhal steak

A halat fűszerezzük 1/4 teáskanál sóval, korianderrel és borssal. Pici olajjal felforrósítunk egy serpenyőt. Beletesszük a halat és 4 percig sütjük mindkét oldalát. Amíg hal sül...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk