menu

Családireceptkönyv.hu

Hogy ma mire használhatjuk az igazi balzsamecetet?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hogy ma mire használhatjuk az igazi balzsamecetet? Extrém lehetőség, az igazi ínyencek élnek is vele, az ?extra vecchio?, azaz huszonöt évnél idősebb balzsamecetet aperitifként fogyasztják, sőt dizsesztívként is kortyolgatják egy-egy szép ételsor levezetéseképpen. Vissza a hétköznapi valóságba: talán hamarabb adjuk rá a fejünket, hogy egy eperszemre, őszibarackra, vagy éppen a vaníliafagyira cseppentve élvezzük zamatos ízét, balzsamos textúráját. Salátákra vinaigrette formájában kerül és jól illik a balzsamecet a halakhoz, a csirkehúshoz is.
Az előbbiekben több ízben éltem a valódi és az igazi jelzők használatával. Nem véletlenül. Ugyanis megtévesztő lehet a szupermarketekben általában kapható balzsameceteken az Aceto Balsamico di Modena (modenai balzsamecet) elnevezés, ezek ugyanis kevés kivétellel, olcsó, iparilag előállított balzsamecetnek titulált, karamell, barna cukor és egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával készült valamik, amiknek a balzsamecethez vajmi kevés közük.

A condimento típusú balzsamecetek világa külön csoportot képez, ezek ugyanolyan hagyományos, kézműves módszerrel készülnek, mint a tradizionale ecetek, annyi a különbség, hogy ezek gyártói, vagy Modena és Reggio Emilia tartományokon kívül tevékenykednek, így a földrajzi okok miatt nem kaphatják meg a tradizionale jelzőt, vagy egyszerűen nem tagjai a két konzorciumnak. Annak ellenére, hogy címkéjükön nem olvashatjuk a D.O.P. jelölést, jó minőségűek, tehát bátran vehetünk ilyet is.

Végül egy alapszabály: minél olcsóbb a balzsamecet, annál több kell belőle, a valódi balzsamecetből néhány csepp is elég. Hogy megérezzük a különbséget, érdemes beruházni egy kis üveg, igazán aromás, kézműves úton előállított ecetre. Attól nem kell félni, hogy ránk romlik, hiszen korlátlan ideig eláll, de nem is hinném, hogy az első nyelet után bárkiben felmerülne kétség.

Lássuk, mi mindenre használhatod még a kis fahordókban több évig érlelt finomságot. Igazi ínyenceknek való ötleteket gyűjtöttünk össze.

Szószokba
A pecsenyelevet is felöntheted kevés balzsamecettel. Ha úgy tartja kedved, főzőtejszínnel gazdagíthatod.

Pácolásra
Grillezés előtt a sertés- vagy baromfihúst balzsamecetes és zöldfűszeres pácban érleld!

Ízesítésre
Miután a kemény sajtokat (pl. parmezánt) feldaraboltad, spriccelj rá ecetet! Mennyei! A lencsefőzelékbe is rakhatsz egy keveset belőle.Norbi Update Eger balzsamecet4

Mártásokba
A sós túrókrém vagy a guacamole (avokádókrém) aromásabb lesz néhány csepp balzsamecettől.

Finomításra
A sült halat citromlé helyett ecettel ízesítheted. Az elkészült paradicsomszósz még finomabb lesz 1 tk ecettel.

Ínyenceknek
A felszeletelt eperre spriccelj balzsamecetet, és szórd meg kevés őrölt borssal!



Ha már kellőképpen összefutott a nyál a szájában, szerezze be üzletünkben Jamie Oliver különlegesen finom Balzsamecetét, és élvezze a finom ízeket! 1210ft

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Melegszendvics zsemle
Melegszendvics zsemle

Az élesztőt elmorzsoljuk 1,5 dl langyos cukros vízben, beleszórunk 1 evőkanál lisztet, és 20 percig pihenni hagyjuk. Közben kimérjük a lisztet, megsózzuk, közepébe fészket formálun...

Elkészítési idő: 90perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  DISZNOSAJT
DISZNOSAJT

fél disznófej, 2 nyelv, 2 szív, feltenni annyi vízben ami ellepi,egész hagymát fokhagymát,2 sárgarépát tettem bele ,kis ételízesítőt és főztem takarékon 5 óra hosszat. Fejhúst le s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabkása chia mag pudinggal
Zabkása chia mag pudinggal

A chia magot elkeverjük a tejjel és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. A zabkásához összekeverjük a vizet és a zabpelyhet és lassú tűzön sűrűre főzzük. A tetejére mazsolát szórun...

Elkészítési idő: 1 éjszaka
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fokhagymás cukkinipuffancs
Fokhagymás cukkinipuffancs

A cukkinit megtisztítjuk, ha van benne keményebb magot tartalmazó rész, azt kivágjuk. A reszelő nagy lyukán lereszeljük, meghintjük sóval, és jól összeforgatjuk. Kb. 25 percre fél...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk