menu

Családireceptkönyv.hu

Hosszan tárolható zöldség-gyümölcs


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az itt felsorolt dolgok többsége legalább két hétig tárolható, ha egész frissből indulunk. A lista eleje (a sütőtökkel bezárólag) még tovább is bírja, a krumplit, hagymát sokan egész télre megveszik előre.

Minél jobban készletezünk, annál inkább oda kell figyelni arra, hogy ne legyenek benne romlásnak indult darabok (igen, időnként meg kell nézni), mert megrohad az egész. A gyümölcsök jóval kevésbé bírják. Ne gondolkodjatok nagy mennyiségekben, fél-egy kiló krumpli, három szem hagyma, egy-két szál répa, egy kis háztartásban ezek a nagyságrendek.

Hagyma
Fokhagyma
Krumpli
Sárgarépa (én a hűtő aljában tartom)
Fehérrépa (azt is)
Zeller
Cékla
Sütőtök
Alma
Körte
Narancs
Hűtőben legalább két hétig eláll csoport
Ezeknél a dolgoknál már vásárlásnál figyelni kell a lejáratot, és olyat venni, ami elég messze van még. A jó minőségű füstöltáru tiszta hűtőben (vagy jól szellőző kamrában) gyakorlatilag örökké bírja. Figyelem, ha a hűtőd koszos, és penészes dolgok vannak benne, minden más is hamar meg fog penészedni. Időnként egy ecetes hűtőtisztítás csodákat művel.

Vaj
Tejföl (lejárat után minimum egy hétig még semmi baja)
Joghurt (dettó)
Cukkíni
Padlizsán
Avocado
Gyömbér
Mangó
Citrom
Lime
Csomagolt saláták, bontatlanul a lejáratig
Tojás (ha egész friss, két hétig simán bírja, gyanús esetben vízbe rakós teszt)
Jó féle szalonna
Jó féle kolbász
Jó minőségű sajtok (egy darab jó parmezán hónapokig simán bírja)
Konzervek
Szeretem a konzerveket, kényelmes őket használni, de mindig nézzétek meg, hogy ne valami tartósítószerrel telenyomott borzalmat vegyetek. Jobb híján idetettem a tejet, tejszínt is, a tetrapackos hónapokig bírja.

Hámozott paradicsom
Szeletelt gomba
Kukorica
Kókusztej
Csicseriborsó
Babkonzerv (fehérbab, vörösbab)
Szardellafilé ízesítéshez és egyéb halak enni
Hab és főzőtejszín, tej, tetrapackban

Elkészítés:


Mirelitek (hat hónapig áll el)
Nagyobb bevásárlásnál érdemes rárepülni a mélyhűtőpultra is. Néhány adag főzeléknek való, nagyobb adag, fél kilós csomagokban lefagyasztott darált hús, csirkecombok, halak adagokban jó szolgálatot tesznek.

Hülyeségnek hangzik, de tényleg érdemes mindenre ráírni, hogy mi az, lefagyasztva ez gyakran nem olyan egyszerű. Főztem már így spenót helyett sóskát, csirke helyett disznót. Szóval, (köszönöm neked fogyasztói társadalom ezt a vívmányt) a mélyhűtős zacsin az erre szolgáló részen alkoholos filccel ráírom, hogy cs.comb filé, 5 db.

És az alaplé kérdés: bár a profik mindenhez alaplevet használnak, nekem nincs annyi mélyhűtőm, hogy literszámra tároljak ilyesmit. A kérdést – nem teljesen ortodox módon – úgy oldom meg, hogy a maradék húslevest/alaplevet annyira besűrítem, hogy bele tudjam tölteni egy jégkockás zacskóba. Abban lefagyasztom, és így használom fel. Kis helyen elfér, és hozza az alaplé ízt. (értelemszerűen, felhasználásnál vízzel kell higítani) Komoly szakácsnak ne mondjátok meg, mert szívrohamot kaphat az alaplé forralásának még a gondolatára is.

Főzelékfélék (tök, zöldbab, borsó, spenót, sóska)
Darált hús
Hús és halfélék adagokban
Alaplé egész töményre befőzve és jégkockatartóban lefagyasztva
Leveles tészta
Szárazáru (nagyon nagyon sokáig eláll)
Ezek felhalmozásának csak a rendelkezésre álló hely szab határt. Azért arra figyeljünk, hogy a nagyon sokáig nem ugyanaz, mint az örökké. Idővel a lisztbe belemehet a moly, a dió, a mák, az olaj megavasodik, a csoki megszürkül, a rum elpárolog. Univerzális megoldás, ha megpróbálunk egyszerre minél kevesebb bontott zacskóval manőverezni. Diót, mákot lehet fagyasztani is, úgy nem megy tönkre. Vagy zacskósat venni a boltban, az bontás előtt nem szokott megromlani.

stockfresh 1091478 flour-tin sizeXS
Cukor, só, lisztek (sima, rétes, kenyér, egyéb cifraságok igény szerint)
Tésztafélék, tojásos és durum
Rizsfélék, kuszkusz
Gabonák (bulgur, quinoa, köles, zabpehely, stb)
Hüvelyesek (szárazbab, lencse, vöröslencse, stb)
Fűszerek (erről majd írunk külön)
Olaj (napraforgó, oliva, mogyoró, stb)
Ecet (sima ecet, balzsamecet, borecet, almaecet, stb)
Mustárok (bontás után hűtő)
Paradicsompüré
Olivabogyó (bontás után hűtő)
Kapribogyó (bontás után hűtő)
Szószok (szójaszósz, halszósz, worcestershire szósz, stb)
Szárított élesztő, sütőpor, szódabikarbóna
Méz, lekvárok (utóbbi bontás után hűtő)
Sötét kakaópor
Aszalt gyümölcsök (szilva, barack, áfonya, meggy, stb)
Mák, csonthéjasok (dió, mandula, fenyőmag, stb)
Étcsokoládé
Rum
UPDATE:
Kimaradt a zsemlemorzsa és a búzadara.
Kommentelőink kívánságára pedig legyen itt a ZSíR is.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Lívia
Vöröslencse dahl
Vöröslencse dahl

A lencsét tedd fel főni (víz+kókusztej) dobd hozzá a reszelt gyömbért, koriandert, sózd meg. Egy serpenyőben közben nagy lángon pirítsd meg a fűszereket, öntsd a dahl-hoz és kész....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Epres álom torta sütés nélkül
Epres álom torta sütés nélkül

Elkészítési idő: 35 perc+ hütés
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cukormentes bodzalekvár
Cukormentes bodzalekvár

a bodzavirágokat leszedegetjük a vastag szárról csak a pici vékony száracskák maradjanak rajta mosni nem kell, a citromokat felkarikázzuk, olyan edénybe tesszük amiben majd tudjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lívia
Pulyka fasírt (diétás) nagyon finom
Pulyka fasírt (diétás) nagyon finom

A hagymát és a répát nagyon apróra vágjuk aprítógéppel, majd kevés vízen megdinszteljük. Összekeverjük az alapanyagokat és gombócokat formálunk belőle. Beleforgatjuk egy tálban...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk