A hízott kacsamáj ( vagy foie gras/ zsírmáj) a luxusalapanyagok egyike. A kacsákat azért hizlalják, hogy májuk az eredeti méretük akár hatszorosára növekedjen. A foie gras nagyon sok zsírt tartalmaz (45g/ 100g). Készíthetünk belőle terrint, de megsüthetjük a kacsamáj szeleteket serpenyőben is.Légmentesen lezárva két-három hétig eláll a hűtőszekrényben.
A libamáj bizony vékony hártyák közé szorított zsír, aminek van az a kellemetlen tulajdonsága, hogy elolvad, mire elkészül. Hogyan pirítsuk meg ügyesen?
Kacsamáj/libamáj fagyasztása. Sütés után is lehet?
Nyersen, mert a sült máj megkeménykedik normál állapotban is, de lefagyasztva sem jobb a helyzet.
Viszont finom házi májas pástétom készíthető belőle, ha már kissé rugós az állaga, akkor is.Nyersen le lehet fagyasztani, majd lassan kiengedve(tehát nem meleg vízben, illetve melegítve) semmi baja. Sütés után viszont nem ajánlott lefagyasztani.(éppen le lehet, de a libamáj csak frissen elkészítve finom)
Az egyébként igen borsos ára mellett sok háziasszony nem is meri megvásárolni a libamájat, mert félnek attól, hogy nem tudják jól elkészíteni. A klasszikus sült libamáj elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és biztos sikert arathatunk vele. A libamájat szeletelés után sózzuk - igen, a konyhai hiedelmekkel ellentétben, a szárnyasok máját (mértékkel!) sózhatjuk, nem lesz tőle kemény a máj -, és megszórjuk friss, kézzel összemorzsolt kakukkfűlevelekkel. Ezután közepesen forró serpenyőbe tesszük,,,nálam ez 5-ösön van" és zsír nélkül, a libamáj egyik oldalát körülbelül 4 perc alatt hirtelen megsütjük, majd átfordítjuk a másik oldalára. Alacsonyabb lángon, a másik oldalát is 4 percig sütjük. Miután megsült a libamáj, borsozzuk, zúzott fokhagymát szórunk rá, majd pirítóssal, kaláccsal és áfonyalekvárral kínáljuk. Ily módon a kicsivel alacsonyabb árkategóriájú kacsamáj is ízletesen elkészíthető.
10 tuti tipp:
1. Ha nem sütöttél még májat, akkor kacsamájjal kezdd, ne libamájjal.
2. Piacon soha ne vedd fagyasztott formában.
3. Ha szeletben szeretnéd megsütni, mindig sréhen, ujjnyi vastag szeleteket vágj a májból.
4. A kacsamáj sötétebb és sárgább, mint a libamáj.
5. Általában a kacsamáj kerül kevesebbe a piacon.
6. Ne "pecsenye", hanem "hízott" kacsa- vagy libamájat vásárolj.
7. Nyugodtan megsózhatod sütés közben.
8. Borsozni viszont sütés után, közvetlenül tálalás előtt érdemes.
9. A fokhagyma és a kakukkfű is jó barátai a májnak.
10. Aki nem készít libamájat, ugyanúgy hibát követ el, mint aki rosszul készíti el!
- A tejet fazékba tesszük, felforrósítjuk. Nem kell sokáig forralni, nagyjából fél perc elég is (közben vigyázzunk, hogy ki ne fusson). - Levesszük a tűzről, beletesszük az ecetet...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA libamájat szeletelés után sózzuk - igen, a konyhai hiedelmekkel ellentétben, a szárnyasok máját (mértékkel!) sózhatjuk, nem lesz tőle kemény a máj -, és megszórjuk friss, kézzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa szeretnél rendelni 1800 Ft/200 db áron névjegykártya gyártást, akkor nincs már teendőd, mint www.nyomdaiakciok.hu oldalon kosárba helyezni ezt terméket.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz